Narva on hädas vabadussõja mälestusmärgi uuendamisega

Teet Korsten
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Skulptor Voldemar Melliku kujuga mälestussamba rekonstruktsioon vabadussõjas hukkunute matmispaigas Narva Garnisoni kalmistul.
Skulptor Voldemar Melliku kujuga mälestussamba rekonstruktsioon vabadussõjas hukkunute matmispaigas Narva Garnisoni kalmistul. Foto: muinas.ee

Tõenäoliselt peab president Toomas Hendrik Ilves järgmise aasta 24. veebruaril asetama pärja Narva Garnisoni kalmistul vabadussõja mälestusmärgi juurde, mis on renoveerimata, sest linn ei saanud kalmistu korrastamisega õigel ajal hakkama.

Käesoleva aasta 10. aprillil pöördus kaitseministeeriumi kantsler Mikk Marran Narva linnapea Eduard Easti poole ettepanekuga korraldada Narva Garnisoni kalmistu ja seal asuva vabadussõja mälestusmärgi renoveerimine.

Ministeeriumi ei kuulatud

Veel lubas kantsler, et ministeerium tasub poole kuludest, kuid mitte rohkem kui 37 000 euro ulatuses. Ühtlasi viidati 24. veebruarile 2015, mil mitmete protokolliliste ürituste toimumiskohaks on planeeritud Ida-Virumaa.

"Kindlasti on üheks oluliseks paigaks Narva Garnisoni kalmistu ja seal asuv Eesti vabadussõjas 1918-1920 langenute mälestusmärk, kuhu on kavandatud pärgade asetamise tseremoonia. Meile teadaolevalt vajavad Narva Garnisoni kalmistu ja seal asuv vabadussõja mälestusmärk renoveerimist," kirjutas Marran.

Käesoleva aasta mais esitas linnavalitsus volikogule vastuvõtmiseks Narva linna lisaeelarve, kus Garnisoni kalmistu ja seal asuva mälestusmärgi renoveerimiseks polnud üldse raha ette nähtud. Linnavolikogu 29. mai istungil esitasid 10 volikogu liiget parandusettepaneku määruse eelnõule, kus tegid ettepaneku eraldada Narva linna arhitektuuri- ja linnaplaneerimise ametile 53 000 eurot − sama ameti poolt mai keskel saadetud Garnisoni kalmistu rekonstrueerimiseks vajalike tööde nimekirja alusel.

Siiski ei leidnud ettepanek volikogu toetust − ehkki lisaks selle esitanutele hääletasid selle poolt veel näiteks volikogu esimees Tarmo Tammiste ja aseesimees Larissa Olenina.

Kui tänavu septembris selgus, et vabariigi aastapäeva paraad 2015. aasta veebruaris toimub Narvas Peetri platsil, sai kinnitust kaitseministeeriumi kirjas öeldu, et üheks oluliseks paigaks vabariigi 97. sünnipäeva pidulike ürituste seerias on ka Garnisoni kalmistu. Linnavolikogul hakkas kiire ja 23. oktoobri istungil võeti vastu otsus teha linnavalitsusele ülesandeks nimetatud 53 000 eurot eelarve reservist siiski leida.

Aega pole

Narva linna muinsuskaitse vaneminspektor Madis Tuuder hindab võimalusi, et vajalikud tööd saaksid veebruariks tehtud, minimaalseks.

"Lihtsalt aega ei ole. Kui lähiajal töödeks raha ka tuleb, siis töid ei jõua teha. Juba hangetele − projekteerimine, ehitus − ja bürokraatiale kulub oma aeg. Ja talveoludes ei ole võimalik kõiki töid teha. Territooriumi heakorrastusega pole asi kõige hullem, sest eeldatavasti on veebruaris lumi maas ja see uus heakorrastus on 24. veebruariks niikuinii kõik lume all. Monumendi juurde saab aga sellegi poolest pärgi viia ja seal üritusi korraldada, ta ei näe lihtsalt kõige värskem välja," ütles Tuuder Põhjarannikule.

1996. aastaks taastatud vabadussõja mälestusmärgi postament laguneb inspektori sõnul. Skulptuur ise peab tehniliselt esialgu vastu, lihtsalt esteetiliselt on see pisut kehvasti teostatud ja näeb üsna väsinud välja.

"Kuna skulptuur on seal ka kõige silmatorkavam osa, siis vajaks see samuti uuesti tegemist. Paraku tähendab see kuju uuesti valamist, mis eeldab ka modelleerimist, mis võtab aega. Olemasolev kuju pole väga püüdlikult ja täpselt modelleeritud, kuid ilmselt anti toonaste võimaluste juures parim. Ega me ei saa kindlad olla, et puhtvisuaalse materjali, näiteks fotode põhjal praegu täpsemini õnnestub modelleerida. Tehniliselt ehk õnnestub valu nüüd küll ilmselt paremini ja kestab aastakümneid," rääkis Tuuder.

Inspektori sõnul on käesolevas olukorras süüdlase leidmine kerge; küll on selge, et kui kevadine ministeeriumi pakkumine oleks vastu võetud, oleks vajalike töödega tähtajaks valmis saadud − pealegi riigi abiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles