Toila spaa katusel töötab Ida-Viru suurim päikesejaam

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toila spaahotelli katusele monteeritud päikesepaneelid moodustavad kokku kuni 30 kW võimsusega elektrijaama. "Proovime läbi eri tõusunurki ja katsetame tootlikkust," selgitas projektijuht Elvo Preesalu.
Toila spaahotelli katusele monteeritud päikesepaneelid moodustavad kokku kuni 30 kW võimsusega elektrijaama. "Proovime läbi eri tõusunurki ja katsetame tootlikkust," selgitas projektijuht Elvo Preesalu. Foto: Peeter Lilleväli

Toila spaahotellis plaanitakse peale katuse katta päikesepaneelidega ka fassaad.

Üks  Toila spaahotelli omanikest Sulev Reelo ütles, et rohelisse energiasse hakati investeerima soovist leida gaasiküttele alternatiive, nii et poleks sõltuvust ühest energiaallikast.

"Kui rohelist energiat võrku toota, on sellel pikk tasuvusaeg, enda tarbeks on seda mõttekam teha. Kuna saunad päeval töötavad, saame päikeseenergiat nende kütmiseks ära kasutada."

Katsetamise aeg

Eilsel sombusel päeval tootsid sadakond päikesepaneeli 2-3 kW elektrit. "Sellega saab panna tööle kaks triikrauda," muigas spaahotelli projektijuht Elvo Preesalu. "Kui eelmisel nädalal saime ilusa päikeselise ilmaga peaaegu 10 kilovatti kätte, olime selle üle väga õnnelikud."

Maksimaalne võimsus 30 kW on lootust saavutada siis, kui päike hakkab jälle kõrgemalt käima. Võib-olla juba märtsis peaks jaam täisvõimsusega tööle hakkama, arvas Preesalu. "Sellega päris kogu saunakeskust ära ei küta. Ehk wellness-keskuse Orhidee, kus on vähem saunu kui termides."

Ta lisas, et päikesejaam on alles katsetusjärgus ja see, kas päikesepaneelid end ka õigustavad, peaks selguma aasta jooksul.

Preesalu tõdes, et kuna Toila asub rannikualal, saaks siin toota ka tuuleenergiat, aga erinevalt tuulegeneraatorist on päikesepatareid peaaegu hooldusvabad. "Kord aastas pesed tolmust puhtaks ja rohkem polegi midagi hooldada."

Hoolduse lihtsus polnud siiski päikesejaama valikul määrav. "Kõik algas sellest, et plaanis on maja fassaad korda teha. Tekkis küsimus, kas seinad soojustada ja mõne materjaliga katta, mis tõenäoliselt ei annaks kena tulemust, või kasutada fassaadil päikesepaneele," rääkis projektijuht.

Võimsus kolmekordistuks

Otsingutel on takerdutud probleemi taha, et päikesepaneelide põhiotstarve on siiski elektri tootmine, mistõttu tootjad nende välimusele suurt tähelepanu ei pööra.

"Meie põhieesmärk on saada ilus fassaad, mis toodaks ka elektrit, nii et rõhk on teise koha peal. Leidsime ilusaid paneele Ameerikast ja Austraaliast, aga tarnekulu on liiga suur. Eestiski on üks firma, kes neid toodab ja kes on lubanud meie soove arvestada," rääkis Preesalu.

Juhul kui fassaad kaetakse paneelidega, saaks päikeseenergiat kokku juba 90 kW.

"Vahe on selles, et kui katusel annab üks paneel 270 W, siis fasaadil saaks parimal juhul 100 W kätte. Meie soov on igal juhul rohelise energia kasutamist laiendada. Töötasin kunagi ühe teise spaahotelli tehnikajuhina ja ka seal tekkis päikesejaama rajamise mõte, mis kahjuks ei realiseerunud. Sellepärast on eriti hea meel, et Toilas see õnnestus," ütles Preesalu.

Elektrimaterjalide hulgimüüja OÜ Elektroskandia andmetel on Toila spaahotelli päikeseelektrijaam võimsuselt Ida-Viru suurim ja Eestis esikümnes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles