Kohtla-Järve lõpetab väikeste linnaosade kütte doteerimise

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kukruse elanikud maksavad praegu soojuse eest sama palju kui Ahtme ja Järve linnaosa elanikud, keda varustab soojusega VKG Soojus − 55,22 eurot megavatt-tunni eest. Ent tegelikkuses on küttekulud seal suuremad ning vahe makstakse kinni linnaeelarvest.
Kukruse elanikud maksavad praegu soojuse eest sama palju kui Ahtme ja Järve linnaosa elanikud, keda varustab soojusega VKG Soojus − 55,22 eurot megavatt-tunni eest. Ent tegelikkuses on küttekulud seal suuremad ning vahe makstakse kinni linnaeelarvest. Foto: Peeter Lilleväli

Kohtla-Järve kavatseb Sompa, Kukruse ja Oru elamuid teenindava kolme munitsipaalasutuse asemele luua ühe ning lõpetada järgmisel küttehooajalnendes linnaosades küttekulude doteerimise.

Detsembris alustab Kohtla-Järve tööd selles suunas, et ühendada Sompa Maja, Kukruse Maja ja Oru Kodu üheks asutuseks eesmärgiga halduskulusid kokku hoida ja kolmes väikeses linnaosas majandustegevust senisest paindlikumalt juhtida.

"Samuti seame oma eesmärgiks määrata nendes linnaosades kindlaks soojusenergia hind, kooskõlastada see konkurentsiametiga ja loobuda järgmisest küttehooajast nende linnaosade doteerimisest," ütles Kohtla-Järve linnapea Jevgeni Solovjov.

Maksavad nagu suurtes linnaosades

Praegu maksavad Sompa, Kukruse ja Oru elanikud soojusenergia eest sama palju kui Ahtme ja Järve linnaosa elanikud, keda varustab soojusega VKG Soojus − 55,22 eurot megavatt-tunni eest. Tegelikkuses aga on soojusenergiale tehtavad kulutused nendes linnaosades suuremad ning erinevus makstakse kinni linnaeelarvest.

Oru ja Kukruse linnaosa kütavad munitsipaalkatlamajad − Orul gaasil ja Kukrusel põlevkiviõlil töötav. Võttes arvesse gaasi ja põlevkiviõli hinda, ulatub soojusenergia hind Jevgeni Solovjovi sõnul seal tegelikult 100 euroni megavatt-tunnist.

Rohkem kui 55,22 eurot megavatt-tunni eest on see ka Sompas, vaatamata sellele, et kohalik katlamaja on seal suletud ning soojus tuleb sinna VKG Soojusest alates sellest ajast, mil Sompa lähedale paigaldati magistraaltorustik, mille kaudu varustatakse soojusega Ahtme linnaosa.

"Kuid tarbijate arv on seal tunduvalt väiksem kui Järve ja Ahtme linnaosas, lisaks kulutused Sompa soojusvõrkude hooldamisele. Nõnda tulebki välja, et kulutused on seal suuremad," ütles Solovjov.

Soojusenergia kallineb

Vaatamata sellele, et väikesi linnaosi teenindava kolme asutuse ühendamisega halduskulud vähenevad, peavad Sompa, Kukruse ja Oru elanikud olema valmis selleks, et neil tuleb hakata soojusenergia eest senisest rohkem maksma.

"Ühendamise tulemusi näeme järgmise aasta lõpus, kui algab uus küttehooaeg ja saadakse esimesed tulemused soojuse hinna kohta," lausus linnapea. "Kuid ma pean otse ütlema, et megavatt-tunni hind väikestes linnaosades kerkib, võrreldes 55,22 euroga megavatt-tunni eest. On ju üldteada, et soojusenergia hind sõltub tarbijate arvust ning suurema hulga tarbijate korral tuleb see odavam kui väikese tarbijate hulga puhul."

Jevgeni Solovjov märkis, et väikestes linnaosades on katlamajadesse ja elumajadesse paigaldatud soojusmõõturid ning kütte hinnast saab tänavuse küttehooaja pinnal rääkida juba järgmise aasta kevadel. Nende andmete alusel saab esitada konkurentsiametile taotluse Sompa, Kukruse ja Oru linnaosas uue kütte hinna kehtestamiseks. Linn loodab, et enne 2015.-2016. aasta küttehooaja algust vaatab amet taotluse läbi ja kooskõlastab selle.

Oodata on koondamisi

Praegu on nii Sompa Majas, Oru Kodus kui Kukruse Majas igaühes oma juhatuse liige. Pärast nende asutuste ühendamist jääb alles üks juhatuse liige ja kolmest inimesest koosnev nõukogu, mis hakkab juhatuse tegevust kureerima.

Uus juhatuse liige valitakse konkursi alusel. "Temal ja nõukogul seisab ees suur töö uue asutuse tegevuse korraldamisel," rääkis Jevgeni Solovjov. "Pole välistatud, et Oru Kodus, Sompa Majas ja Kukruse Majas tuleb inimesi koondada."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles