Kultuuripärli pälvis spordiaktivist Robert Peets

Teet Korsten
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Robert Peets on aastaid olnud eestvedaja mitmesuguste spordiürituste korraldamisel maakonnas ning olnud ka ise aktiivne osaleja teiste korraldatud üritusel.
Robert Peets on aastaid olnud eestvedaja mitmesuguste spordiürituste korraldamisel maakonnas ning olnud ka ise aktiivne osaleja teiste korraldatud üritusel. Foto: Matti Kämärä

30. detsembril Jõhvi kontserdimajas toimuval Hennessy aastalõpukontserdil antakse üle järjekordsed kultuurkapitali Ida-Virumaa ekspertgrupi aastapreemiad ja Kultuuripärl.

Tänavuaastase Kultuuripärli pälvis spordiaktivist Robert Peets.

Spordipärl

Peets on olnud MTÜ Alutaguse Suusaklubi tegevjuht alates 2006. aasta septembrist.

"Robert on aastaid olnud eestvedaja mitmesuguste spordiürituste korraldamisel maakonnas ning olnud ka ise aktiivne osaleja teiste korraldatud üritustel. Ta on kõige rohkem panustanud suusaspordi arengusse, olles praegu Eesti suusaliidu alakomitee liige ja kuut Eesti suuremat suusamaratoni ühendava sarja Estoloppet juht. Peale aktiivse kodumaal toimetamise esindab ta Eestit rahvusvahelises suusaliidus FIS, olles seal pikamaasuusatamise komitee liige ja eri töögruppide juht," ütles Põhjarannikule Peetsi kandidatuuri esitanud sihtasutuse Pannjärve Tervisespordikeskus juhatuse liige Tarmo Kollo.

"Suur au on pärl pälvida − seda enam, et spordi vallast on selle seni saanud vaid nii väärikas mees kui Valdek Murd. Eks tegelikult on see tunnustus kogu meeskonnale, kes suusamaratone korraldab. Mina olen vaid seisnud rambivalguses ja nüüd võtan tänu vastu," jäi Peets tagasihoidlikuks.

Käesoleval aastal toimunud laulu- ja tantsupeole eelnes suur peorongkäik, kus iga maakond kujundas oma kolonni suure peo vääriliseks. Ida-Viru maakonna kolonni aitasid värvikaks ja tähelepanuväärseks muuta Kohtla-Järve koolinoorte loomemaja käsitööjuhi ja Järve gümnaasiumi käsitööõpetaja Inna Tolsa valmistatud värvikirevad ja peo mõtet edasiviivad sildid, mis olid valmistatud nöörtehnikas ning maakonna eri kihelkondade käiste mustritega kaunistatud. Tolsa pälvis kultuurkapitali aastapreemia.

Sport ja maal

Veel pälvis aastapreemia Jõhvi kunstikooli õpetajast tegevkunstnik Aira Rautso, kes on Eesti maalikunstnike liidu liige ja kel on tänavu toimunud kaks suuremahulist isikunäitust uutest akrüülmaalidest.

Aastapreemia pälvis Tanja Elken, kes on Iisakus muusikaõpetaja ja dirigent olnud 1990. aastast. Praegu on ta Iisaku gümnaasiumi muusikaõpetaja ja lasteaia Kurekell muusikakasvataja, tema käe all tegutsevad Iisaku segakoor ning Iisaku gümnaasiumi mudilas- ja lastekoor. Kõik need kollektiivid esinesid ka tänavusel suurel laulupeol.

Samuti pälvis aastapreemia Vladimir Všivtsev, kes on aastaid edendanud Narvas ja Narva-Jõesuus laskesuusatamist, suusatamist, jalgrattasporti ja liikumisharrastust. Tema eestvedamisel läks käima Pähklimäe tervisespordirada. Ta on Narva energiajooksu kohapealne kontaktisik ning korraldab ise arvukalt mitmete alade üritusi, millest omalaadsem on kindlasti osaliselt meres toimuv Narva-Jõesuu meremiilijooks.

Preemia sai Toila gümnaasiumi kehalise kasvatuse õpetaja Maarika Raja, kes on käesoleval aastal olnud kohtunik rohkem kui poolesajal üritusel. Raja on maakonna omavalitsuste liidu kehalise kasvatuse ainesektsiooni juht, kelle eestvedamisel on peetud õpetajatele mitmesuguseid koolitusi. Tema rajatud Toila kooli liuväli on mitu aastat võitnud Eesti ilusaima kooliliuvälja tiitli. Raja on ka aktiivne naiskodukaitse liige.

Aastapreemia pälvis Kohtla-Järve 1996. aastal asutatud spordiklubi Fööniks, mille treenerid on kasvatanud palju võimlejaid, kes on saavutanud üle-eestilistel ja rahvusvahelistel võistlustel auhinnalisi kohti.

Ida-Viru maavanema tunnustuse muusikapoe kinkekaardi näol saab noore lootustandva muusikuna Jõhvi muusikakooli löökpilliõpilane Arvo Pärt, kes on tänavu olnud edukas mitmel konkursil.

Kultuuripärlit ühes 1300 euroga jagatakse 2006. aastast ning seni on selle pälvinud Anatoli Štšura, Valdek Murd, Iisaku muuseum, Aleksander Igonin, Virve Osila, Aadu Kukk, Urve Kilk ja Aleksandr Dusman.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles