Vaenlase sissetung Jõhvi õnnestus Kevadtormil tõrjuda (1)

Gerli Romanovitš
, ajakirjanik
Copy

1. jalaväebrigaadi tänane ülesanne oli kaitsta Jõhvit nii, et vastaseks olev 2. jalaväebrigaad, kelle koosseisu erandlikult kuulub ka Viru jalaväepataljon, linna ei jõuaks. 

Kevadtormi lahingutefaas sai alguse juba esmaspäeval Vaivaras. Teisipäeval peeti Sillamäel linnalahinguid ning eile toimusid kokkupõrked Vokas ja Orul. Täna madistasid vastapooled kahel pool Jõhvit - liitlased madistasid Pagari ja Illuka ümbruses ning 1. ja 2, jalaväebrigaad ristasid relvad Toilas. 

Kõige ägedam lahing oli Toilas

Viru jalaväepataljonil, kes sellel õppusel kuulub erandkorras hoopis 2. jalaväebrigaadi koosseisu, esimese kolme päeva jooksul kokkupõrkeid vaenlasega ei olnud. See tehti tagasi aga lahinguga Toilas. 

"Võitlus oli kiire ja intensiivne. Võib öelda, et isegi segane," tõdes aspirant Thomas Hallik. Ühes oli ta siiski kindel - kõik välja lastud kuulid tabasid vastast, mitte enda mehi. 

Halliku ütles, et ehkki kokkupõrkeid vaenlastega oli nelja päeva jooksul vaid korra, ei ole sõdurielu igav. "Meil on positsioonidel terve rida erinevaid ülesandeid ja lisaks peab sõdur ka puhkeajast lugu pidama," ütles ta. 

Viru pataljonil õnnestus Toilas peetud lahingutel võtta väike võit ning vastas olnud Scoutspataljon löödi tagasi. Edasi liiguti Jõhvi peale, mille kaitsmine nii, et vastane linna ei jõuaks, oli üks 1. jalaväebrigaadi tänaseid suuremaid ülesandeid. 

2. jalaväebrigaadi toetas Balti pataljoni koosseisus ka Kanada Kuningliku 22. brigaadi mehhaniseeritud jalaväekompanii. 

Kohalikud on sõbralikud

Kanada Kuningliku 22. brigaadi soomustatud jalaväeüksus on õppusele tulnud Lätist, kus kompanii NATO rahvusvahelise lahingugrupi osana resideerub.

„Oleme näinud ka kohalikke. Tavaliselt on nad veidi uudishimulikud ning tervitavad sõbralikult. Üldjuhul võetakse meid hästi vastu,“ ütles Kanada soomukirühma ülem leitnant Jacob Simard, kelle sõnul võimaldab eramaade kasutamine suuremat ala manöövrite teostamiseks ning brigaadi tasandil rünnakute läbi viimist.

Ehkki Kevadtormi lõpuni on veel terve nädal, lõppevad aktiivsed lahingutegevused juba reedel lahingutega Sompas. Pärast seda lähevad ajateenijad kaitseväe keskpolügoonile lahinglaskmisi tegema. 

Kaitseväe kolonnid hakkavad Ida-Virumaalt ära liikuma reede pärastlõunad ja laupäeval. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles