Õueraamatukogud koguvad populaarsust

Sirle Sommer-Kalda
, ajakirjanik
Copy
Puhatu küla raamatukapi sisu pärineb peamiselt Ene Tasa kodust.
Puhatu küla raamatukapi sisu pärineb peamiselt Ene Tasa kodust. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Ida-Virumaal vastasid õueraamatukogude meisterdamise üleskutsele kahe kogukonna talgulised: Puhatu elanikud sisustasid lugemispesaks külaplatsi katusealuse, püssilased paigaldasid raamaturiiulid meditsiinipunkti ootesaali.

Õueraamatukogusid luuakse enamasti soovist jagada kogukonnaga lugemisvara, mis kodus tihedat kasutamist ei leia.

"Meie kogukonna õueraamatukogust saab raamatuid nii laenutada kui ise juurde tuua," seisab sildil Puhatu küla raamatukapi kohal.

Võib päriseks laenutada

Raamatukapi koduks sai katusealune külaplatsi juures, kus igal aastal korraldatakse külapäeva. Katusealune triibutati eelmistel talgutel Iisaku kihelkonnavärvidesse. Seekord pandi sinna uued postkastid ja raamatukapp.

"Vastasime õueraamatukogude meisterdamise üleskutsele, sest lehtede riisumisest ja okste koristamisest oleks jäänud talgupäeval väheseks," selgitas talgujuht Liisu Tamm.

Suur osa raamatukapi sisust pärineb Ene Tasalt, kel on aastate jooksul koju kogunenud hulk raamatuid. "Tõin siia need, mida olen ise mitu korda lugenud. Õueraamatukogus on ka Kuremäe raamatukogust mahakantud raamatuid, mis muidu oleks läinud makulatuuri," rääkis ta.

Raamatukapist leiab eri sorti kirjandust, vaid luuleraamatud on praegu puudu. Õueraamatukogu reeglid ei eelda, et lugemisvara tuleb kohapeal tarbida. "Kui inimene tahab raamatu koju võtta, siis las võtab, ja kui tahab, võib selle ka endale jätta," selgitas Tasa.

Õueraamatukogu meisterdamise talgutena läks kirja ka Püssi linnas toimunud laupäevak, ainult et seda ei rajatud lageda taeva alla, vaid meditsiinipunkti eesruumi, et inimestel oleks perearsti või hambaarsti ootejärjekorras ajaviidet.

"Kui läksin mehe juurde jutuga, et teeme õueraamatukogu, küsis ta, mis sellest talvel saab. Mõtlesin, et kui õue ei saa, paneme siis sisse," meenutas talgujuht Junika Kolga, kelle sõnul täitusid riiulid nii eesti- kui venekeelsete raamatute ja ajakirjadega.

Idee sütitas  

Õueraamatukogu ehitamise idee "Teeme ära" talgupäeval pärines Eesti külaliikumiselt Kodukant ja see leidis viljaka pinnase: rohkem kui 70 paigas üle Eesti plaanis kogukond ka õueraamatukogu loomisega seotud töid.

"Tore on näha, et idee sütitas," rõõmustas talgupäeva maakondlike koordinaatorite eestvedaja, Kodukant Tartumaa juht Külli Pann. "Eriti tore oli lugeda, kuidas kogukonnad soovisid bussi ootamist inimestele meeldivamaks teha ja plaanisid õueraamatukogu bussipeatusesse."  

Õueraamatukogusid on rajatud ka talguteväliselt. Eelmisel suvel ilmus Toila tänavapilti kolm erksavärvilist külmkappi, et iga soovija saaks endale ilma lugejapiletita raamatuid ja ajakirju laenutada.

Toila raamatukapid talvituvad praegu seltsimaja juures kuuris ja ilmuvad välja maikuu jooksul. "Esimene hooaeg läks hästi," ütles Toila raamatukogu juhataja Lea Rand.  "Lugejate tagasiside oli, et kui raamatukogu puhkas, said nad oma lugemisisu rahuldada õueraamatukogu abil."

Toilas tegeleb lugemiskappide täitmise ja täiendamisega raamatukogu. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles