Keskerakond kaotas Ida-Virumaal pooled toetajad (2)

Erik Gamzejev
, ajakirjanik
Copy
Yana Toom osutus küll taas valituks Euroopa parlamenti, ent Ida-Virumaal sai Keskerakond võrreldes eelmiste valimistega tugeva tagasilöögi.
Yana Toom osutus küll taas valituks Euroopa parlamenti, ent Ida-Virumaal sai Keskerakond võrreldes eelmiste valimistega tugeva tagasilöögi. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Keskerakond pälvis äsjastel Euroopa Parlamendi valimistel Ida-Virumaal küll veel esikoha, ent võrreldes eelmiste valimistega on kaotati ligemale pool toetusest. 

Kui 2014. aastal kogus Keskerakond Ida-Virumaal ligemale 60 protsenti häältest, siis seekord vaid 35,4 protsenti. Tookord sai Keskerakonna nimekiri Ida-Virumaal 11 646 häält, nüüd vaid 4860 häält. 

Keskerakonna esinumber Yana Toom lahkus Tallinnas toimunud erakonna valimispeolt  veel enne tulemuste saabumist. Ta märkis, et Ida-Virumaa valijate madal aktiivsus valmistas pettumuse. "Põhjus on koalitsioon EKREga. Kuidas saab meeldida erakond, kes nimetab meid vähkkasvajaks," ütles ta Postimehe vahendusel. 

Ida-Virumaal parandasid võrreldes 2014. aastaga oluliselt oma tulemust teise koha saanud sotsid, kelle poolt hääletas 2720 valijat (19,8 protsenti).

Väga hea häältesaagi - 2081 häält, sai Ida-Virumaalt ka Kekserakonnast lahkunud üksikkandidaat Raimond Kaljulaid, kel ei õnnestunud aga kogu Eestist noppida piisavalt palju hääli, et osutuda valituks. 

Reformierakond sai oma nimekirjaga Ida-Virumaal 1580 häält (11,5 protsenti), mis on samas suurusjärgus eelmiste valimistega. 

Tulemust parandas Isamaa, kes sai seekord 1168 häält (8,2 protsenti). 

EKRE saagiks Ida-Virumaal jäi 740 häält (5,4 protsenti). Rohelised ja Elurikkuse Erakond said Ida-Virumaal alla ühe protsendi häältest.

Isikliku häältesaagi poolest oli Ida-Virumaal kõige edukam 3925 häälega Keskerakonna esinumber Yana Toom. Võrreldes 2014. aastaga kaotas ta üle tuhande hääle. 

Talle järgnes 2254 häälega sotside esinumber Marina Kaljurand ja 2081 häälega üksikkandidaat Raimond Kaljulaid. 

Neljanda tulemuse sai kirja Isamaa esinumber Jõhvist pärit Riho Terras - 810 häält, kellele järgnes Reformierakonna nimekirja eesotsas olnud Andrus Ansip 688 häälega. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles