Korraldajad ootavad konkursile aasta õppija ja õpiteo kandidaate

Sirle Sommer-Kalda
, ajakirjanik
Copy
Mullu valiti Ida-Virumaa aasta õppijaks multitalent Julia Pill. Maakondlikul tunnustusüritusel seisis ta plakati ees, kus laulja Tanel Padar ja vutistaar Konstantin Vassiljev kutsuvad üles elukestvale õppele.
Mullu valiti Ida-Virumaa aasta õppijaks multitalent Julia Pill. Maakondlikul tunnustusüritusel seisis ta plakati ees, kus laulja Tanel Padar ja vutistaar Konstantin Vassiljev kutsuvad üles elukestvale õppele. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

10. juunini saab esitada kandidaate kahes kategoorias: aasta õppija ja meie linna või valla õpitegu. Võitjaid tunnustatakse täiskasvanud õppija nädalal sügisel.

"Täiskasvanuna uuesti õppima asumine nõuab sisemist motivatsiooni, julgust ning igapäevaelu kõrvalt on see suur väljakutse. Meie ümber on aga inimesi, kes leiavad jõu ja aja, et erisuguste takistuste kiuste uuesti õpinguid alustada või end täiendada," ütles Eesti täiskasvanute koolitajate assotsiatsiooni Andras koordinaator Monica Marfeldt.

Innustavad teisi 

Ta kutsus üles neid inimesi märkama, sest tunnustuse saanud õppijate lood ja õpiteod on paljudele julgustuseks, et jätkata poolelijäänud õpinguid või alustada täiesti uue eriala omandamist.

Varasematel aastatel oli tunnustamise kategoorias ka aasta omavalitsus. "Nüüd innustatakse kohalikke omavalitsusi hoopis oma kogukonna aktiivseid inimesi märkama ning kandidaate esitama. Loomulikult võivad seda teha ka üksikisikud ja organisatsioonid nagu varasematel aastatel. Kandidaate on juba esitatud, aga neid võiks olla rohkem," tõdes Ida-Virumaa täiskasvanuhariduse koordinaator Maire Merioja.

Aasta õppija kandidaadiks võib esitada inimesi, kes on jätkanud täiskasvanuna katkenud haridusteed, osalenud täienduskursustel või omandanud uue eriala ning seeläbi muutnud oma elu.

Meie valla või linna õpitegu on nominatsioon, kuhu sobivad kogukondlikud õppimist edendavad ja toetavad teod, mis aitavad inimestel saada õppimisest positiivseid kogemusi, uusi teadmisi ja oskusi. 

Pikaajaline traditsioon 

Täiskasvanud õppijate ja õpitegude tunnustamine on üks osa oktoobris toimuvast traditsioonilisest täiskasvanud õppija nädalast, mil on fookuses täiskasvanuna õppimine. Aasta õppijat ja õpitegusid tunnustatakse 1. novembril täiskasvanud õppijate foorumil. Kandidaate saab esitada tänavu 10. juunini veebilehel www.andras.ee/et/tunnustamine.

Mullu valiti Ida-Virumaa aasta õppijaks multitalent Julia Pill, kelle koolikott on uskumatult kirju sisuga: sealt leiab nii õmbluskursuse, eesti keele ja romanistika õpingud, kitarri- ja klaverimänguklassi kui ka elektriku ja füüsikaõpetaja eriala. Pill töötab Ida-Virumaa kutsehariduskeskuse Narva õppekohas.

Ida-Virumaa ja Eesti aasta koolitajaks kuulutati Kaire Viil, kes töötab samuti koolis − Tallinna tehnikaülikooli Virumaa kolledžis. Ida-Virumaa 2018. aasta õpitegu tuli Sillamäe lasteaiast Päikseke, kus loodi õpikeskkonna rikastamiseks mitmesugused arenduskeskused, mis aitavad lastel maailma tunnetada.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles