Tudulinna saab Ida-Virumaa keskkonnatoetusest lõviosa

Külli Kriis
, ajakirjanik
Copy
Praegu näeb üle Valaste oja viiv sild märksa õnnetum välja; seegi tehakse puhkeala uuenduskuuri käigus korda.
Praegu näeb üle Valaste oja viiv sild märksa õnnetum välja; seegi tehakse puhkeala uuenduskuuri käigus korda. Foto: Vikipeedia

Meie maakonnale eraldatud miljonist eurost keskkonnatoetusest kolmveerand läheb Tudulinna alevikku kahele suurele ettevõtmisele.

"Tööd ei ole tegelikult väga suured, aga need on kallid tööd," ütles Alutaguse vallavanem Tauno Võhmar Tudulinna vana katlamaja jääkreostuse kõrvaldamise kohta.

Keskkonnainvesteeringute keskus (KIK) andis selle  jaoks ligemale veerand miljonit eurot.

Võhmari sõnul tahtis vald juba eelmisel aastal rahvamaja taga asuva vana katlamaja mahutipargist lahti saada. Raha selle jaoks ei leitud, mistap otsustati KIKist tuge küsida.

Reostus arvatust hullem

"Et KIKist raha saaks küsida, pidime kõigepealt projekti tegema. Selle koostamise käigus tehtud puurimistega tuli ilmsiks, et ülepumpla ümbruses on pinnas sügavalt reostunud.  Nii et kui alguses arvasime, et teeme selle töö viiekümne-kuuekümne tuhandega ära, siis tegelikult läheb asi palju kallimaks," rääkis vallavanem.

Tudulinna teine ettevõtmine on ligemale miljon eurot maksev vee- ja kanalisatsioonisüsteemi ning reoveepuhasti uuendamine, mida KIK toetab peaaegu 600 000 euroga.

Projekteeritakse ja uuendatakse kogu aleviku vee- ja kanalisatsioonisüsteem ning vahetatakse välja amortiseerunud puhastusseade. Liidetakse need asutused ja majapidamised, kel seni liitumisvõimalust polnud.

Valaste joa puhkeala korda

Kahe ettevõtmise jaoks sai toetust ka Toila vald, kokku veidi alla saja tuhande euro.

Suurem osa sellest kulub Valaste joa puhkealale uue ilme andmiseks.

"Keskendume joa juures olevale platsile: piirded korda − paekivimüüridest on jutt −, teed ja haljastus," loetles vallavalitsuse arendusnõunik Mehis Luus.

Korda tehakse ka ojast üle viiv sild, mis toetust saamata ilmselt hoopis ära oleks lammutatud.

"Tekitame silla kaldapoolses otsas pangale piirde ka, et ohutum oleks," märkis Luus.

Veel koristatakse ära vana platvormi kõrvaldamise järel panga alla jäänud betoon.

Pärast matkaraja ja allapääsutreppide valmimist on Valaste Luusi sõnul nii populaarseks muutunud, et kõik need tööd tahetakse juba sel aastal ära teha.

"Võib-olla tekitame sinna ka väikese müügikoha tänavatoidu pakkumiseks. Natuke kaugem plaan on matkaraja kahe otsa vahel teistpidi liikluse korraldamine − et läänepoolsest otsast oleks mugavam kaldapealset mööda tagasi tulla."

Sadamasse uus paadisild

Toila vald küsis ja sai uue kai jaoks KIKist toetust ka kuus-seitse aastat tagasi.

"Nüüd on sadam täiesti täis, ei ole ühtegi vaba kohta," põhjendas Mehis Luus uue toetuse küsimist.

Üks olemasolev kaiosa vahetatakse uue ja parema vastu välja − vana on plastujukitel, uus betoonujukitel ja püsivam − ning vana pannakse teise kohta. Nii tekivad juurde mõned lisakohad ning ka teenus muutub paremaks.

"Uuel kail on valgustus, päästevahendid ning elekter ja vesi juba olemas," märkis Luus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles