Ida-Viru loovutas peotule Lääne-Virule ilmataadi pisarate saatel

Sirle Sommer-Kalda
, ajakirjanik
Copy
Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Neljapäeval kell kümme hommikul jätsid idavirulased hüvasti laulupeotulega, mis peatub järgmised kaks ööpäeva naabrite juures. 

Ida-Virumaa teekonna viimase öö veetis laulupeotuli kaevandusmuuseumis Kohtla-Nõmmel. Enne öömajale minekut laskus tuli maa-alustesse käikudesse ja tõusis aherainemäkke, liikudes kunagi populaarse talvise tuhamägede tantsupeo radadel. Peotuli oli ka tunnistajaks, kui avati kivivana Enn Käissi tänupink.

Neljapäeva hommikul peatus tuli kõigepealt Kiviõli rahvamaja õuel, kus seda tervitasid segakoor Poolkuu ja Kiviõli rahvatantsijad.

Järgmises peatuspaigas Uljastel kahe Virumaa piiril tuli aga idavirulastel laulupeotulega hüvasti jätta.

"Ma ei tea, kas see on tingitud sellest, et ilmataat ei taha, et tuli Ida-Virumaalt ära läheks, või millestki muust, aga täna on meie tuleteekonnal esimene vihmane ilm," tõdes Ida-Virumaa omavalitsusliidu tegevdirektor Veikko Luhalaid. "Oleme kolm päeva seda tuld hoidnud ja kaitsnud, nüüd on teie kord," ütles ta tõrvikut üle andes.

Lääne-Viru omavalitsuste liidu tegevdirektor Sven Hõbemägi võttis tule vastu emakeelepäeva isale Meinhard Laksile paigaldatud mälestuskivi juures.

"Emakeelepäeva ellukutsuja Meinhard Laks on oluline inimene terve Eestimaa, mitte ainult Virumaa jaoks," rääkis näitleja, lavastaja ja riigikogu liige Üllar Saaremäe, kes rändas peotulega läbi oma lapsepõlvemaa Ida-Virumaa. "2008. aastal läks üle 45 aasta Sonda koolis töötanud Meinhard Laks toonela teed, jättes maha kauneid luuletusi, akvarelle ja loomulikult emakeelepäeva," lisas Ida-Virumaa tuleteekonna kõnemees. 

Rakvere vallavanem Maido Nõlvak lubas viia laulupeotule uhkusega Uhtna külaplatsile, kus toimub rahvapidu. Seejärel saab tule enda valdustesse Viru-Nigula vald. 

"Oleme oma väe sellele tulele kaasa andnud, pange teie juurde," soovis laulu- ja tantsupeo Ida-Virumaa kuraator Erika Kõllo. 

Ida-Virumaal peatus peotuli ligi kahekümnes paigas, külastades oma teekonnal olulisi kultuuriinimesi nii nende elupaikades kui kalmistutel. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles