Talupäev toob kogu Eesti talunikud kaevandusmuuseumisse

Külli Kriis
, ajakirjanik
Copy
Möödunud aastal peeti talupäeva Saaremaal.
Möödunud aastal peeti talupäeva Saaremaal. Foto: Eestimaa talupidajate keskliit

Tuleval laupäeval kaevandusmuuseumis toimuvale talupäevale oodatakse osalema kõiki huvilisi.

Ida-Virumaa talunikud otsustasid üle-eestilist talupäeva võõrustada kaevandusmuuseumis.

"See on koht, mis meid kõige paremini tutvustab, pealegi on energeetika teema praegu päevakorral," peab Pühaoru talu perenaine Maire Uustal asukohavalikut vägagi paslikuks. "See jääb inimestele kindlasti meelde ka."

"Tutvustame sellega Ida-Virumaa eripära: kuidas maaelu ja tööstus koos hakkama saavad," lisab Ida-Virumaa taluliidu tegevjuht Arvo Aller.

Põllutöömasinatest kiirabiautoni

Egas talupäev ainult talunikele mõeldud ole, osa saama oodatakse ka kõiki teisi. Ei pea tingimata põllumees olema, et tahta viimase sõna põllumajandustehnikat oma silmaga kaeda. Just seesugused masinad sel päeval kaevandusmuuseumi õuele uudistamiseks tuuaksegi.

Tutvustame Ida-Virumaa eripära: kuidas maaelu ja tööstus koos hakkama saavad. Arvo Aller

Põhirõhk on toidul, ikka kohalikul ja eestimaisel. Pakutakse ehtsat talutoitu, mida saab nii kohapeal süüa (seda osa veab eest Viru Toit) kui kaasa osta; väikesed pruulikojad tulevad välja käsitööõlledega ning kõrvale ei jää ka koduveini tegijad.

"Oleme valmis kõigi osalejate kõhud täis söötma. Viis tuhat inimest oleks super, aga kui tuleb ka rohkem, siis saame ikka hakkama," lubas toitlustamise eest vastutav Ingrid Tapner. 

Aia- ja põllusaadusi praegu veel palju pakkuda ei ole, aga midagi jõuab talupäeva müügilettidele kindlasti. Ja vähemalt lilletaimi ka.

Muidugi ei puudu talupäevalt käsitöö. Saab vaadata ja kaasa osta ning kahes töötoas ka ise kätt proovida.

"Paneme kangasteljed üles ja hakkame vaipa kuduma. Iga soovija võib oma panuse anda, nii et päeva lõpuks saame vaiba valmis," lubab Maire Uustal.

Kogupereüritusel on loomulikult ka lasteala koos suure (tasuta) batuudi ja elektriautodega. Nii laste kui täiskasvanute rõõmuks tuleb kohale väiksemate loomadega miniloomaaed, oma tehnikat näitavad kohapeal päästjad ja Karell Kiirabi.

"Kiirabiautot vist polegi varem kusagil niimoodi tutvustatud," arvab Arvo Aller, et seda seestpoolt näha võiks päris huvitav olla.

Igaühele midagi

Kui talupäev kell 12 avatud, parimad talud ja talutoidud tunnustatud ja kohalike inimeste etteasted kuulatud-vaadatud, astub lavale Indrek Taalmaa ühemehekomöödiaga "Parimad palad".

Samal ajal alustavad vanas katlamajas mõttekojad. Hakatuseks väitlevad maa-aluse ja maapealse tootmise teemal maaeluminister ja keskkonnaminister, edasi võtavad juba teised kõnelejad jutuks heakorratalud ja agroturismi.

Ida-Virumaa maanaiste ühenduse korraldatav õnneloos lubab, et iga loos võidab: talutoodangut või käsitööd, pileteid või pakette. Võidud panevad välja kohalikud tootjad. 

Ühest maakonnast teise 

25 aastat peeti talupäevi Jänedal. Kolm aastat tagasi otsustati, et Jänedale jäävad küll talupäevad alles, ent lisaks hakatakse talupäeva korraldama ka mujal, igal aastal ise maakonnas. Esimene oli Võrumaal, teine Saaremaal, Ida-Virumaa on kolmas koht. 

"Maakondades toimuvad talupäevad on rohkem põllumajanduse kesksed, rõhk on talupidamisel, väiketootmisel ja -töötlemisel," rääkis Eestimaa talupidajate keskliidu juht Kerli Ats. "Kuna põhikorraldajad on kohalikud taluliidud, siis kõik nad rikastavad seda üritust. Usun, et Ida-Virumaal tuleb väga põnev ja omanäoline päev." 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles