Äkksurm võttis võistlusrajal Alutaguse noorkotkaste juhi

Erik Gamzejev
, ajakirjanik
Copy
Sellele pildile on Ivar Rooma jäänud 2018. aasta kevadel Sillamäel, kus toimus samuti seiklusspordisarja "Xdream" etapp.
Sellele pildile on Ivar Rooma jäänud 2018. aasta kevadel Sillamäel, kus toimus samuti seiklusspordisarja "Xdream" etapp. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

"Ta oli läbi ja lõhki spordimees! Ei suuda kuidagi uskuda, et teda nüüd ühtäkki enam pole," räägib Aivar Raudsepp sel nädalavahetusel seiklusspordivõistlusel Kõrvemaal surnud harrastussportlasest ja kaitseliidu Alutaguse maleva noorkotkaste eestvedajast Ivar Roomast, kellega nad koos on aastaid ühes võistkonnas sama ala teinud. 

57aastane Ivar Rooma osales seiklusspordi võistlussarja "Ace Xdream" öisel võistlusel võistkonna Alutaguse Maleva Matkajad koosseisus. Peale tema kuulusid sinna ka ta abikaasa Kadre Maalma ja Vadim Maksimov, kes on samuti kaitseliidus noorkotkaste instruktor olnud. 

Ei ajanud tulemust taga 

Ligikaudu paar tundi kestnud öine võistlus oli jõudmas lõpusirgele, kui eelviimase kontrollpunkti ülesandena tuli Ivar Roomal ujuda tiigis paarkümmend meetrit kummirõngaga. Veest välja tulles jõudis ta vaid öelda, et ei jõua... Tema elustamise katsed ei õnnestunud. 

Võistluse peakorraldaja Sten-Eric Uibo rääkis Postimehele, et tõenäoliselt oli tegu terviserikkega. "Algatati uurimine ning ma ei tohi praegu midagi täpsemalt kommenteerida. Võin öelda niipalju, et tõenäoliselt oli tegu terviserikkega ning see ei olnud kuidagi seotud raja turvalisusega," sõnas ta.  

"Ace Xdream" on neljast osavõistlusest koosnev seiklussari, kus kolmeliikmelised võistkonnad, liikudes jalgsi, jalgrataste ja kanuuga, läbivad maastikule paigutatud kontrollpunkte ning sooritavad lisaülesandeid. Rooma osales oma võistkonnaga nii-öelda lihtsamal ehk C-rajal, kus tuli muu hulgas joosta 4 ja sõita rattaga 10 kilomeetrit ning kanuuga 1 kilomeeter. 

Piret Niglas: "Ta ei olnud selline mees, kes oleks kõvasti tulemust taga ajanud. Ta püüdis võtta võistlustel käimist ikka rahulikult ja mõnuga."

Samal võistlusel teises võistkonnas osalenud endine tippsuusataja Piret Niglas sõnas, et Roomale võis saatuslikuks saada kuuma kehaga jahedasse vette minek. "Ta ei olnud selline mees, kes oleks kõvasti tulemust taga ajanud. Ta püüdis võtta võistlustel käimist ikka rahulikult ja mõnuga," sõnas ta. 

Sedasama kinnitab ka Aivar Raudsepp, kes mitmel aastal seiklusspordivõistlustel Roomaga ühte võistkonda kuulus. "Ta ei olnud tormaja. Viskasime ikka nalja, et see on selline rahulik pensionäride võistlus, kus tuleb kõva rabelemise asemel rohkem peaga mõelda. Sel aastal ma sellest sarjast loobusin ja tegelen põhiliselt vaid jooksmisega, aga Ivar tahtis seiklussarja edasi teha. Ta tegi väga paljusid alasid: sõitis ratta ja rullidega, suusatas. Ta oli üdini spordimees ja pere on tal samuti väga sportlik," rääkis ta. 

Oli noorkotkaste juht üle 15 aasta 

Ivar Rooma tegutses üle 15 aasta kaitseliidu Alutaguse malevas noorkotkaste instruktorina. Maleva staabiülem Aivar Oja tõdeb, et kogu see töö oligi suuresti vaid Ivar Rooma õlul. "Praegu jääb temast päris suur auk, mida ei ole sugugi lihtne täita," tõdes ta, märkides, et Rooma osales ka lugematu arvu spordivõistluste korraldamises. 

Piret Niglas meenutab, et noorkotkaste laagrid, mida Ivar Rooma läbi viis, on olnud poistele eluks väga kasulikud. "Mu enda poeg on samuti saanud temalt päris palju häid isalikke nõuandeid," sõnas ta. 

Ivar Rooma on mõne aasta jooksul juba teine Ida-Virumaa harrastussportlane, kes on spordirajal kokku kukkunud ja surnud. Üle-eelmise aasta lõpus suri Pannjärvel suusatades endine Kohtla-Nõmme vallavanem Illart Jool, kes oli siis 51aastane. 

Piret Niglase sõnul ei saa siiski selliste ehmatavate lugude põhjal järeldada, nagu oleks spordiga tegelemine kahjulik. "Eks inimestel võivad olla mitmesugused tervisemured. Sport ja tervislikud eluviisid aitavad pigem kauem vastu pidada, aga ühel hetkel pole saatuse löökide eest ikkagi pääsu," arutles ta.  

Copy
Tagasi üles