Ida-Virumaal käiakse head palka teenimas

Põhjarannik
Copy
Foto: Postimees.ee

Suured käärid statistikaameti ja maksuameti Ida-Virumaa palgaandmetes viitavad sellele, et Ida-Virumaal asuvad ettevõtted ja asutused maksavad küll head palka, aga eelkõige neile, kes pole selle maakonna elanikud. 

Eile avaldas statistikaamet, et keskmine brutopalk Ida-Virumaal kasvas aastaga 9,3 protsenti ja ulatus tänavu teises kvartalis 1175 euroni, mis andis maakondade arvestuses tubli seitsmenda koha. Tahapoole jäid näiteks 1171 euroga Pärnumaa ja 1112 euroga Lääne-Virumaa. Eesti keskmine brutopalk oli 1419 eurot ja Ida-Virumaa näitaja moodustas sellest 82,8 protsenti. 

Maksu- ja tolliameti andmetel oli mediaanväljamakse Ida-Virumaal teises kvartalis 897 eurot, mis on võrdluses teiste maakondadega aga kõige kehvem näitaja. Kogu Eesti mediaanväljamakse oli 1115 eurot. Mediaanväljamakse tähistab summat, millest suuremaid ja madalamaid väljamakseid oli võrdselt. Statistikaameti keskmine brutopalk on mediaanväljamaksest olnud pidevalt absoluutarvuna suurem. 

Metoodikas on veel mitmeid erinevusi, millest üks olulisemaid on, et statistikaamet võtab maakondade pingerea koostamisel arvesse ettevõtteid ja asutusi, mis asuvad ja tegutsevad selles maakonnas. Maksuamet jaotab palgasaajad maakondadesse aga selle järgi, kuhu on registreeritud nende elukoht. Sellest saabki järeldada, et Ida-Virumaa keskmist palka viivad üles need hästi teenivad inimesed, kes saavad palka siinsetest ettevõtetest või riigiasutustest, aga ise elavad mujal.   

Kuigi mediaanväljamakse poolest ühe elaniku kohta on Ida-Virumaa viimasel kohal, väärib esiletoomist, et tänu suurele elanike arvule maksti siin palgaraha, mida võib võtta ka ostujõuna, teises kvartalis kokku samas suurusjärgus kui kolmes naabermaakonnas Lääne-Virumaal, Jõgevamaal ja Järvamaal kokku. Ida-Virumaal elas palgasaajaid 52 439, kellele maksti kvartalis kokku 164,3 miljonit eurot.  

Statistikaameti andmetest tuleb välja, et palju aastaid valdkondadest neljandal kohal püsinud kaevurid on selle koha loovutanud nüüd avalikus halduses töötajatele. Kui mäetööstuses kasvas keskmine brutopalk aastaga vaid 2,7 protsenti, ulatudes 1658 euroni, siis riigitööjate palgad tõusid üle 11 protsendi ja keskmine ulatus 1799 euroni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles