Ida-Viru külje alla tehti 20 miljoni investeering

Ago Gaškov
Copy
Kurt Maier.
Kurt Maier. Foto: Ago Gaškov

Kundas asuva Estonian Celli haavapuitmassitehase omanikud investeerisid tootmise uuendamiseks ja uue veepuhastusjaama ehitamiseks umbes 20 miljonit eurot. 

Firma tegi sellise investeeringu tänu aktsiisisoodustusele, mida alates selle aasta algusest saavad kasutada elektri ja gaasi suurtarbijad.  

Haavapuitmassi tootva Estonian Celli uued seadmed suurendavad tehase tootmisvõimsust kümnendiku võrra. 20 miljonit eurot on tänavuse aasta suuremaid investeeringuid Eesti tööstusesse. Elektrienergia moodustab selle ettevõtte tootmiskuludest kolmkümmend kuni nelikümmend protsenti. Aktsiisisoodustus vähendab Estonian Celli elektriarvet miljoni euro võrra aastas.

Estonian Cell on Eestis esimene firma, mis hakkas pakkuma biometaani toorainet, reovee puhastamise käigus tekkivat biogaasi. Osaühing Rohegaas toodab sellest gaasi, mille omadused on samasugused nagu looduslikul gaasil. Umbes saja töötajaga Estonian Cell on Lääne-Virumaa olulisemaid tööandjaid.

15 aastat tagasi rajatud Estonian Celli omanikfirma Heinzel Group tegevjuht Kurt Maier tõdes, et kerge pole firmal Eestis olnud. "Esimestel aastatel saime siin kahjumit. Alles viimase kahe või kolme aasta jooksul oleme siin teeninud kasumit," rääkis ta.

Maieri sõnul on ettevõtte jaoks oluline saada Eestis soodsalt energiat ja toorainet. "Siis suudame rahvusvahelisel turul konkurentsis püsida. See on põhiline küsimus. Me oleme seda poliitikutega arutanud ja nad on väikseid samme selles suunas astunud. Loodame, et nad jätkavad selles suunas," sõnas ta. Maier märkis tehase võimaliku laiendamise kohta, et seejuures on kõige olulisem investeerimiskeskkond, võimalus leida motiveeritud ja hea haridusega töötajaid ning see, kuidas poliitiline olukord võimaldab siia raha paigutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles