Sõnajalad nõuavad riigilt 124 miljonit eurot kahjutasu

Põhjarannik
Copy
Oleg (vasakul) ja Andres Sõnajalg ütlesid juulis Põhjarannikule antud intervjuus, et on veendunud, et kohus annab neile õiguse ning nad saavad Aidu tuulepargi rajamist jätkata.
Oleg (vasakul) ja Andres Sõnajalg ütlesid juulis Põhjarannikule antud intervjuus, et on veendunud, et kohus annab neile õiguse ning nad saavad Aidu tuulepargi rajamist jätkata. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Aidu tuuleparki arendava Aidu Tuulepark OÜ juhatuse esimees Oleg Sõnajalg nõuab riigilt tuulepargi ehitamise peatamisega tekitatud kahjude kompensatsiooniks 123,7 miljoni euro hüvitamist, kompromissina on Sõnajalad valmis kahjunõuet vähendama Tootsi tuulepargi hoonestusõiguse rahuldamisel.

 
Oleg Sõnajalg kirjutab pöördumises justiitsminister Raivo Aegile ja rahandusminister Martin Helmele, et OÜ-l Aidu Tuulepark pole võimalik tuulepargi ehitamise kaheks ja pooleks aastaks peatamise tõu täita lepinguliste partnerite ees nõuetekohaselt kohustusi, millest tulenevad kahjud ulatuvad 123,7 miljoni euroni.
 
Ministritele esitatud kahjude arvestus ei sisalda seejuures tuulepargi opereerimisest saamata jäänud tulu, vaid finantseerimislepingutest tulenevaid otseseid kulusid, riigile tasutud hoonestusõiguse tasusid ja Eleon AS-i ning tuulikute komponente tarnivate rahvusvaheliste korporatsioonide vahelistes lepingutes sätestatud nõudeid.
 
Aidu Tuulepark OÜ on Postimehe teatel valmis kahjunõuet kompromissi leidmisel olulisel määral vähendama, kuid ei plaani kahjunõudest täielikult loobuda. Sõnajalg teeb pöördumises eepaneku kompromissiks, mille kohaselt peaks leidma lahenduse Aidu tuulepargi ehituse jätkamiseks, ühtlasi võiks majandus- ja kommunikatsiooniministeerium rahuldada vendadele Oleg ja Andres Sõnajalale kuuluva Eleon AS-i Tootsi tuulepargi hoonestusõiguse.
 
Ametkondade käitumist Aidu tuulepargiga seotud loos taunis teravalt riigikogu rahanduskomisjoni esimees Aivar Kokk (Isamaa).
 
Teisipäeva hommikul ERRile edastatud kommentaaris leiab Kokk, et  viimaste nädalate sündmused Aidu tuulepargi vaidluses on üks selline näide, et madalal rippuva vilja kiirelt ära noppimise asemel on riik erinevate otsustajate kaudu tegelenud hoopis ettevõtjate alt redeli ära tõmbamisega. 
 
"Tulemuseks on taas üks kaigas Eesti majanduse kodarates nagu poleks neid piirikaubanduse, importmaterjalidest taristuehituste, hiiliva apteegireformi või paljude teiste näidete varal juba piisavalt takistuseks olnud," märkis Kokk. "Konkreetselt Aidu vaidlust näiteks tuues - miks on nii, et riigikohtu määrusega lõpeb kohtuvaidlus ettevõtjate võiduga ning vea tunnistamise ja tagajärgede likvideerimise asemel asuvad ametkonnad perspektiivitut punnseisu pikendama?"
 
Kaitseministeeriumi asekantsler Meelis Oidsalu sõnas eelmisel nädalal Põhjarannikus ilmunud intervjuus, et ehkki riigikohus kinnitas, et Aidu tuulepargi rajamiseks välja antud ehitusload kehtivad, ei saa rääkida siiski sellest, et ehitaja saaks kohe jätkata pargis tuulikute rajamist, küll võiks pikalt oodatud lahenduse tuua valitsuse otsus soetada piirkonda lisasensor, mis annaks tuulepargiarendajatele võimaluse rajada kuni Jõhvi-Iisaku liinini nii palju ja nii kõrgeid tuuleparke, kui kohalikud lubavad. 
 
 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles