Kohtla-Järve sotsiaalmajas põles korter, elanikud viga ei saanud

Erik Kalda
, ajakirjanik
Copy
Kohtla-Järve sotsiaalmajas põles teisipäeval korter, kus inimesi õnneks parajasti sees polnud.
Kohtla-Järve sotsiaalmajas põles teisipäeval korter, kus inimesi õnneks parajasti sees polnud. Foto: Ida päästekeskus

1.oktoobril kell 8.13 said päästjad väljakutse Kohtla-Järve linna Järveküla teele, kus sotsiaalmaja neljandal korrusel põles lahtise leegiga korter. Tööle rakendus ka automaatne tulekahjusignalisatsiooni süsteem.

Päästjate saabudes selgus, et maja on suitsu täis ning päästjad alustasid inimeste evakueerimisega akendest päästekapuutsi ja redeli abil. Selgus ka, et elanik, kelle korterist tulekahju alguse sai, lahkus enne põlengu algust.

Kell 9.17 põlevas korteris tulekahju lokaliseeriti. Linnavalitsus tellis bussi evakueeritud inimeste jaoks. Kiirabi meedikud kontrollisid elanike tervislikku seisundit, keegi kannatada ei saanud. Viga said ka kaks päästjat, kelle meedikud üle vaatasid ja kodusele ravile saatsid. Kell 11 lubati sotsiaalmaja elanikud tagasi korteritesse. Kokku evakueeriti 46 inimest. Tulekahju likvideeriti kell 11.27.

Ida päästekeskuse operatiivkorrapidaja Rainer Asuküla sõnul tegutsesid päästjad meeskondlikult, kiirelt ja õigesti. „See oli keeruline sündmus, õnneks ilma hukkunuteta,“ ütles Asuküla.

Tähtis on ka see, et kuna koridor sotsiaalmajas oli suitsu täis, pidid inimesed ootama abi oma tubades.

"See on õige käitumine tulekahju korral. Kui põleng toimub kortermaja koridoris, siis inimesed peavad esmalt hindama olukorda ja ohu korral jääma korteritesse ning mitte liikuma põlengukoldesse ja suitsu sisse. Korteri välisuks peab olema suletud (mitte lukustatud!) ja inimesed peavad andma abi vajamisest märku aknalt," ütles Asuküla.

Sotsiaalmajas tekkinud tulekahju tekkepõhjus ei ole praegu teada, seda selgitab uurimine, kuid peamised hoonetulekahjude põhjused on Ida päästekeskuse kinnitusel hooletus suitsetamisel ning elektriseadmete rikked.

Peamised elektriga seotud hoonetulekahjude põhjused on vana ja oskamatult parandatud elektrisüsteem, pistikupesade ülekoormus ning vana elektrikilp. Eelmisel aastal hukkus elektriga seotud hoonetulekahjudes 8 inimest, hooletust suitsetamisest tekkinud tulekahju põhjustas 20 inimese surma.

Sel aastal on Eestis tulekahjudes hukkunud juba 26 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles