VIDEO Kohtla-Järve volikogu esimees: "Andke andeks! Läksin närvi, vist." (1)

Erik Gamzejev
, ajakirjanik
Copy
Kohtla-Järve linnavolikogu esimees Riina Ivanova käratas istungile jooksul korduvalt kohaletulnud linnakodanikele, et nad suud kinni paneksid ja saalist lahkuksid.
Kohtla-Järve linnavolikogu esimees Riina Ivanova käratas istungile jooksul korduvalt kohaletulnud linnakodanikele, et nad suud kinni paneksid ja saalist lahkuksid. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

"Page suud kinni!" "Kaduge saalist" "Ma kutsun politsei! "Teid pole siia keegi kutsunud!" - sedalaadi väljendeid paiskas Kohtla-Järve volikogu esimees Riina Ivanova neljapäeval istungile tulnud linnarahva pihta.

Ligemale poolsada inimest tuli istungile, kus arutati Ahtme linnaosasse, kortermajade rajooni lähedale, kavandatava õlitehase detailplaneeringu algatamist. 

Emotsioonidest tulvil õhustiku rahustamisega jänni jäänud Ivanoval läks endal mitmel korral kops üle maksa. Ta käratas näiteks linnakodanikele: "Kui tahate klouni mängida, siis lahkuge saalist! Pange suu kinni ja lahkuge saalist, ma kutsun politsei! Teie küsimust täna päevakorras pole! Teid on petetud. Küsige nende käest, kes teid siia kutsus, miks ta teid pettis. Mul on teist siiralt kahju. Pange suud kinni ja jätkame tööd! Te ikka ei taltu?  Mina töötan nii, nagu õigeks pean! Kui te seda ei austa, siis ukse taha! Kui austate, võtke omaks meie tingimused!"   

Ühel hetkel sai Ivanova ka ise aru, et on liiale läinud ning ütles: "Andke andeks, läksin närvi, vist." 

Volikogu esimehe amet on Kohtla-Järvel palgaline töökoht, millega kaasneb 4320 euro suurune kuutasu.  

Ehkki linnavõimud teadsid, et õlitehase küsimus on viimastel kuudel teravaks muutunud ja tehase vastu on kogutud neli tuhat allkirja ning võisid eeldada, et volikogu istungile tuleb tavapärasest rohkem inimesi, toimus see ikkagi väikses saalis, kus on külaliste jaoks vaid üksikud kohad. Seepärast seisis enamik kohaletulnud inimestest saali tagaosas tihedalt koos. 

Mõned neist hõikasid vahele ja püüdsid küsimusi esitada ja said pahaseks, kui Ivanova püüdis  selgeks teha, et neil puudub selleks õigus, kuna neid ei ole ei tema ega teised volikogu liikmed istungile kutsunud. "Te tulite siia külla ja ärge segage istungit, laske meil töötada," sõnas ta. 

Osad kokkutulnud inimesed olid nördinud, et nad ei saanud istungil räägitust kuigipalju aru, kuna volikogu ametlikud sõnavõtud toimusid vaid eesti keeles ja soovisid vene keelset tõlget.

"Volikogu töötab kinnitatud reglemendi järgi. Me ei saa täna teiega rääkida selles keeles, mida te pakute. Järgime reegleid," teatas ta.   

Osad saadikud, nagu näiteks aplausi teeninud sotside fraktsiooni juht Eduard Odinets, rääkiski põhjustest, miks nende fraktsioon õlitehase rajamist ei toeta, nii eesti kui ka vene keeles. 

Õlitehase tuleviku osas neljapäeval selgust ei saabunudki, sest esmalt hääletas volikogu detailplaneeringu vastu ja seejärel ka detailplaneeringu mitte-algatamise vastu. Tõenäoliselt jõuab sama küsimus ka mõnele järgmisele volikogu istungile. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles