Liimalasse rajatud Tulivee keskus valiti Eesti aasta puitehitiseks

Põhjarannik
Copy
Tulivee keskus valmis Liimala rannas tänavu suvel.
Tulivee keskus valmis Liimala rannas tänavu suvel. Foto: Kristian Kruuser

Eesti Metsa- ja Puidutööstuse Liit kuulutas Eesti tänavuseks aasta puitehitiseks Liimala randa kerkinud Tulivee  salapiiritusmuuseumi ja kontserdikeskuse.

Vendade Hannes ja Heigo Pritsi poolt rajatud keskus valmis tänavu suvel. Lüganuse valda mere äärde kerkinud külastuskeskuse, välilava ja vaatetorni ehitus läks maksma ligi 1,3 miljonit eurot. 

Riigikogu liikme, arhitekti ja žürii esinaise Yoko Alenderi sõnul oli tänavuse konkurssi tase kõrge, mis peegeldab Eesti puitarhitektuuri arengu kasvu. „Tulivee salapiiritusemuuseum ja kontserdikeskus eristus tervikliku lähenemisega. Kompleksi erinevates ehitistes on kasutatud puitu läbivalt ning väga erineval kujul. Selliselt moodustab Tulivee salapiiritusemuuseum ja kontserdikeskus looduskaunis asukohas väärika terviku. Seda nii sisult kui vormilt,“ kirjeldab ta. Alender lisab, et kodumaise materjali väärindamine kvaliteetsesse arhitektuuri teeb head elu- ja looduskeskkonnale. „Lisaks sellele, et puit võimaldab luua arhitektuurseid tippteoseid ja õdusaid töö- ning puhkepaiku, on puitehitistesse talletunud süsihappegaas,“ ütleb ta.

Konkursile laekus 26 rajatist, mille kasutuseesmärk on väga erinev. Eesti Metsa- ja Puidutööstuse Liidu tegevjuhi Henrik Välja sõnul avaldas esitatud tööde juures muljet puidu loov kasutamine.

Ehkki loodusliku ehitusmaterjalina on puitu elamute rajamiseks kasutatud tuhandeid aastaid, on tänane puidutehnoloogia areng maailmas enneolematu.

"Võttes arvesse puidu omadusi ning uurides, kui suures mahus viiakse globaalselt läbi arendus- ja teadustöid nende võimalikult efektiivseks rakendamiseks erinevates valdkondades on selge, et puit on tulevikumaterjal, mille kasutusvõimalused ehitussektoris üha laienevad,“ ütleb Välja.

Aasta puitehitise konkurssi korraldab Eesti Metsa- ja Puidutööstuse Liit. Konkursi eesmärk on tõsta esile uusi ehitisi, mille puhul on puidu kasutamine konstruktsioonis ja välis- või siseviimistluses toimunud arhitektuurses, tehnilises ning ehituslikus mõttes silmapaistval viisil.

Tulivee keskus kerkis kiiresti.  Hannes ja Heigo Prits ja seadsid nurgakivi paika alles mullu novembris.
Tulivee keskus kerkis kiiresti.  Hannes ja Heigo Prits ja seadsid nurgakivi paika alles mullu novembris. Foto: Matti Kämärä /Põhjarannik

Tulivee salapiiritusemuuseum ja kontserdikeskus

Arhitekt: Kalju Kisand, AS Resand

Arhitektuurne eskiis ja sisekujundus: Kerttu Mäesalu, Zeta OÜ

Insener: Ragnar Pabort

Konstruktsioonid: Tiit Neeme

Tellija: Hannes ja Heigo Prits, Trogar OÜ

Ehitaja: Marko Talvik, Mapri Ehitus OÜ

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles