Lüganuse volikogu liikmed jätsid ettevõtjatega kohtumisele tulemata

Gerli Romanovitš
, ajakirjanik
Copy
17 Lüganuse valla ettevõtjat, kes annavad tööd 750 inimesele, ootasid eile kohtumisele volikogu koalitsiooni. Viimased kohale ei ilmunud.
17 Lüganuse valla ettevõtjat, kes annavad tööd 750 inimesele, ootasid eile kohtumisele volikogu koalitsiooni. Viimased kohale ei ilmunud. Foto: Erakogu

Neljapäeval ootasid 17 Lüganuse valla ettevõtjat tulutult volikogu koalitsiooni kuuluvaid liikmeid, et pärida neilt aru Kiviõli 1. keskkooli direktori vallandamise kohta. 

Sellel nädalal saatsid Lüganuse valla 25 ettevõtjat, kes annavad tööd enam kui 750 inimesele, volikogule kirja, kus nad taunisid Kiviõli 1. keskkooli direktori Heidi Uustalu mahavõtmist. Muuhulgas kutsusid allakirjutanud täna endaga kohtuma kõik koalitsiooni kuuluvad volikogu liikmed. Eriti olid oodatud volikogu esimees Dmitri Dmitrijev ja Enno Vinni. 

Täna ootasid ettevõtjad tulutult volikogu esindajaid, kellest vaid üks oli varem teatanud, et ta ei saa kohtumisel osaleda. 

"Ettevõtjad on väga nördinud koalitsiooni kuuluvate vallavolikogu liikmete üleolevast suhtumisest," tõdes ettevõtja Madis Olt, kelle sõnul ei jäta nad jonni ning otsustasid, et lähevad volinikega kohtuma teisipäeval toimuvale volikogu istungile. Seal palutakse võimuliitu kuuluvatel Keskerakonna ja Isamaa poliitikutel leida pärast istungit pool tundi küsimuse arutamiseks. 

Ettevõtjate hinnangul ei ole tegemist väikese kriisiga vallajuhi ja koolijuhi vahel. "Täna on tegemist hariduskriisiga, kogukondliku kriisiga, poliitilise kriisiga, moraalikriisiga," loetles Olt. 

Kujunenud olukorral ei saa kogunenud ettevõtjate arvates lasta vaibuda enne, kui kõik otsuse tegijad, ka need, kes suunavad ja mõjutavad vallavalitsuse otsuseid volikogust või tagatubadest, on vastutuse võtnud. "See, kes otsustab, vastutab ka oma otsuste eest," leiti ühiselt.

Vallavalitsuse ja volikogu käitumisest nördinud ettevõtjad on valmis solidaarsusest õpetajate vastu korraldama nii hoiatus- kui toetusstreike ning otsustasid külmutada kõik sponorlused omavalitsusele, sealhulgas toetuse ilutulestiku korraldamiseks ning lubavad selleks mõeldud raha annetada koerte varjupaigale. "Ehk on koerad tänulikud ka vähema paugutamise eest," lisas Olt. 

Ettevõtjad soovivad, et nendega korraldataks regulaarseid kohtumisi ning alustada tuleks sellega esimesel võimalusel. 

Kogunenud 17 ettevõtjat annavad tööd kokku 750 inimesele. 

Volikogu esimees Dmitri Dmitrijev vastas küll ettevõtjate pöördumisele kirjaga, kus ta tõdes, et vallavalitsus kohaliku omavalitsusüksuse täitevorganina langetab otsuseid olemasolevale faktipõhisele teabele tuginedes. "Ultimaatumite esitamine ei lahenda kindlasti olukorda, vaid viib seda pigem kaugemale tupikusse," seisab seal.

Dmitrijevi hinnangul tuleb neil lähtuda võimude lahususe printsiibist ning vallavalitsuse liikmete survestamine volikogu poolt ei ole lubatav. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles