Lüganuse vallavalitsus peab õpetajate streiki ebaseaduslikuks (17)

Gerli Romanovitš
, ajakirjanik
Copy
Kiviõli 1. keskkooli teise korruse koridori seinal on soovide puu, kuhu õpilased on südame- ja inglikujulistele paberitele kirjutanud, et soovivad Heidi Uustalut tagasi oma kooli direktoriks.
Kiviõli 1. keskkooli teise korruse koridori seinal on soovide puu, kuhu õpilased on südame- ja inglikujulistele paberitele kirjutanud, et soovivad Heidi Uustalut tagasi oma kooli direktoriks. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Kiviõli 1. keskkooli õpetajad alustavad 13. jaanuarist streiki, mille aluseks on poliitilised põhjused, kuid vallavalitsus peab advokaadibüroolt ostetud  hinnangu põhjal on sellist streiki ebaseaduslikuks. 

Kiviõli 1. keskkooli õpetajad edastasid 30. detsembril vallavalitsusele teate streigi alustamisest alates 13. jaanuarist.

Tegemist on esimese sellise streigiga Eestis. Kui seni on streigitud kollektiivleppe punktide pärast, siis nüüd hoopis vallavalitsuse otsuse pärast, mis tähendab, et tegemist on poliitilise streigiga. See tähendab, et streigis ei saa osapooli lepitama tulla ka riiklik lepitaja. 

"Oleme pidanud nõu Eesti haridustöötajate liiduga ning saanud nendelt juriidilist tuge," ütles kooli esindaja Mariliis Randmer, lisades, et nad on kindlad, et streik on seaduslik ja see on äärmuslik samm, mida nad teha ei tahaks. Oma nõudmisest ennistada Heidi Uustalu kooli direktoriks, nad loobuda siiski ei kavatse.

Lüganuse vallavalitsus omakorda leiab, et streigiks puudub seaduslik alus ning selle kavandamisel ei järgita õigusaktides sätestatut.  

"Lüganuse vallavalitsus tunnustab õpetajate õigust väljendada oma sõnavabadust ja mõistab toetust oma endisele kolleegile, kuid juhin tähelepanu, et kooli direktori valib kooli pidaja, mitte töökollektiiv," ütles vallavanem Viktor Rauam. Seadus ei luba töötajatel streigiga nõuda neile meelepäraste personaliotsuste tegemist või asuda kohtu asemel õigust mõistma. 

Juriidilise hinnangu ostis Lüganuse vallavalitsus Lextali advokaadibüroolt. 

Eesti haridustöötajate liidu esimees Reemo Voltri rääkis ka Kiviõlis 1. keskkoolis 17. detsembril toimunud tund aega kestnud hoiatusstreigi ajal, et õpetajatetel on kujunenud olukorras seaduslik õigus alustada nõutava etteteatamise järel tähtajatut streiki. 

Vallavalitsuse ja -volikogu esindajad soovivad leppimiseks kohtuda õpetajate esindajatega 7. või 8. jaanuaril. Kohtumine lepitakse kokku eraldi. Vallavalitsus soovib lahendada puhkenud tüli, rääkida uue direktori leidmisest ja kooli arengust. 

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles