Kolm Ida-Viru kooli osaleb taarakogumisaktsioonis

Põhjarannik
Copy
Eestis jõuab ligi 90% pandipakenditest keskkonnasõbralikult töötlemisse, ent see seis saab olla veelgi parem.
Eestis jõuab ligi 90% pandipakenditest keskkonnasõbralikult töötlemisse, ent see seis saab olla veelgi parem. Foto: SCANPIX

Algas üle-eestiline kooliõpilastele suunatud keskkonnakampaania "#ärarääma", mille eesmärk on suurendada kooliõpilaste keskkonnateadmisi, laiendada keskkonnateadlikku käitumist ja tutvustada vahetu kogemuse kaudu pakendite taaskasutusse suunamise tähtsust. Ida-Viru maakonnast osalevad projektis Illuka kool, Sinimäe põhikool ja Kohtla-Järve Ahtme põhikool.

Keskkonnakampaania käigus koguvad ligi 90 kampaaniaga liitunud üldhariduskooli 35 000 õpilast pandimärgiga plastpudelid ja plekkpurgid kokku koolide jaoks loodud spetsiaalsetesse kogumiskastidesse. Õpilaste kogutud pakendite taaskasutusse suunamise eest hoolitseb taaskasutusorganisatsioon Eesti Pandipakend. Iga kampaaniaga liitunud kool saab kokku kogutud pandipakendite tagatisraha arvelduskontole suunitlusega kasutada seda kooliperele vajaliku ostmiseks.

"Pakendite sortimine peab olema argielu loomulik osa ja kuna taaraautomaate on ainult kaupluste juures, siis soovisime tulla kooliperedele Ida-Viru maakonnas ja üle Eesti appi, päästmaks väärtuslikku materjali tavaprügisse viskamisest ja näitamaks, et seda saab teha lõbusate, ent samal ajal harivate ettevõtmiste kaudu, juurutamaks kasvavas põlvkonnas rõõmusrohelist mõtteviisi. Aga oluline on ka, et kogutud pandipakenditest saadud tagatisraha jõuab tagasi koolidesse, kus seda kasutatakse sihtotstarbeliselt koolipere heaks, olgu see siis mis tahes sortimisprügikasti soetamiseks või lastekirjanduse ostmiseks raamatukokku," ütles Eesti Pandipakendi kommunikatsioonijuht ja "#ärarääma" projektijuht Kerttu-Liina Urke.

Eesti Pandipakend varustab kõik kampaaniaga liitunud koolid spetsiaalselt kujundatud kogumiskastide ja selle juurde käivate kogumisvahenditega ilma koolidele kulusid kaasa toomata. Et koolid saaksid sortimise kõrval ka sisuliselt panustada õpilaste keskkonnateadlikkuse tõstmisse, on õpetajatele vabalt kasutamiseks Eesti Pandipakendi riiklikku õppekava toetavad õppematerjalid. Samuti kutsutakse klasse üles meisterdama koolitunnis oma kujundusega taarakaste.

"Meie seitse aastat tagasi korraldatud samalaadne keskkonnakampaania näitas, et koolipere eestvedamisel saab väiksemates alevikes, kus puudub taaratagastuspunkt, sellest terve kogukonna ettevõtmine, pööramaks tähelepanu pakendite töötlemisele. Selleks, et õpilasi veelgi rohkem innustada, korraldame kahes kampaaniaga liitunud koolis ka enneolematu festivalipäeva koos Eesti tuntud suunamudijatega, ent vaheauhindu on teisigi," ütles Urke.

Eestis jõuab ligi 90% pandipakenditest keskkonnasõbralikult töötlemisse, ent see seis saab olla veelgi parem.

Viimati toimus samalaadne kampaania 2012. aastal ning sellest võttis osa 25 600 õpilast 70 üldhariduskoolist, kes aitasid taaskasutusse suunata ligi 50 000 pandipakendit. Toona osales projektis neli Ida-Viru maakonna kooli: Kiviõli 1. keskkool, Kohtla-Järve Järve gümnaasium, Sillamäe eesti põhikool ja Narva eesti gümnaasium. (PR)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles