Noorukid lõhkusid Kohtla-Järve gümnaasiumi akna ja tõkkepuu (1)

Põhjarannik
Copy
Vandaalitsemise ajal jäi Kohtla-Järve gümnaasiumi ees turvakaamera salvestisele rühm noorukeid.
Vandaalitsemise ajal jäi Kohtla-Järve gümnaasiumi ees turvakaamera salvestisele rühm noorukeid. Foto: Erakogu

Vandaalitsevad noorukid lõhkusid pühapäeva õhtul kell 19.57 Kohtla-Järve gümnaasiumi auditooriumi akna ja lõhkusid tõkkepuu puldi, teatas kooli direktor Hendrik Agur. 

"Need on ju meie linna noored, siitsamast kodudest. Teie-meie kodudest. Olen sügavalt pettunud ja kurb," kirjutas Agur sotsiaalmeedias avaldades seejuures ka turvakaamera pilte paludes neil, kes tunnevad need noored ära, teatada sellest politseile. 

"Kahju. Meil on ees suur töö noorte väärtuste kujundamisel. Kodudel on selles oluline roll, palun mõelgem sellele," teatas Agur, kes lisas, et tal on kurb tunne mitte sellepärast kooli eelarvest tuleb  maksta suur rahasumma remondiks, vaid noorte pärast, kellel ei ole elus sihti. 

Hendrik Agur meenutas oma postituses, et 2007. aasta pronksiööl korraldasid nad oma meesõpetajatega kahel ööl valvet Gustav Adolfi Gümnaasiumi ümber Tallinna vanalinnas. "Aeg oli selline ja korraks läks kõik käest. Toona võiski tunduda ka üsna tavapärane uudis, et “Kohtla-Järvel pussitati/süstiti/lõhuti” jne.

Aga nüüd? Mis nüüd lahti? Aeg on ju edasi liikunud. Halloo? On teine aeg hoopis! Loomulikult, on sügavalt solvav ja lisaks arvestatav materiaalne kahju, mis tuleb koolil tasuda uute õpikute, õppekäikude ja õppevahendite arvelt uue akna ja puldi paigaldamiseks.

Aga küsimus on mujal. Aastal 2020 peaksid noorte väärtused olema teinud arenguhüppe suurusjärgu võrra kõrgemale tasemele - aknalõhkumisest ja labasest laamendamisest kindlasti edasi, järgmisele, edumeelsemale. Aga kahjuks ei... ja see teeb väga kurvaks. Nendel noortel inimestel, kes loopisid uue koolimaja akna sisse, on ju kodud siinsamas koolimaja kõrval majades. Neil on vanemad ja neil peredel peaksid, aga kas on, väärtused? Vähemalt huvid, suundumused, mida elus soovida, mida tarka ja kasulikku peale hakata? Kas on?" küsib ta.

Agur märgib, et väärtusi aitavad luua inimesed, kes on partneriteks inimese haridusteel koolides. "Et ka koole teeksid tublid ja südamega töötavad inimesed. Koolidest aga võrsuvad uued vanemad, kes loovad omakorda uued pered. Neile panustamegi – uutele vanematele, kes loovad kunagi uued pered, kelle kodudest kasvavadki normaalsed ja toredad inimesed. Selleks me oleme siin.

Ja see ei ole äng praegusest eriolukorrast, küsimus on väärtustes. Eriolukord tuleb ja läheb, aga väärtused jäävad," kirjutas ta. 

Kohtla-Järve gümnaasiumi auditooriumi lõhutud aken.
Kohtla-Järve gümnaasiumi auditooriumi lõhutud aken. Foto: Erakogu  
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles