Eriolukord volikogudes: Kohtla-Järve teeb e-istungi, Alutaguse jätab ära, Narva küsis abi õiguskantslerilt

Erik Kalda
, ajakirjanik
Copy
Kohtla-Järve volikogu korraldab ainsana ja esimesena Ida-Virumaa omavalitsustest täielikult elektroonilise istungi.
Kohtla-Järve volikogu korraldab ainsana ja esimesena Ida-Virumaa omavalitsustest täielikult elektroonilise istungi. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Eriolukorra tingimustes, kus valitsus on keelanud avalikud üritused ning soovitab inimestel koroonaviiruse ohu tõttu vältida kogunemisi, lahendavad Ida-Virumaa volikogud oma istungite küsimust väga erinevalt. 

Eelmisel nädalal pöördus Narva volikogu esimees Irina Janovitš õiguskantsleri poole, soovides teada, kas eriolukorra tingimustes on volikogu esimees kohustatud kuu aja jooksul kokku kutsuma volikogu istungi, kui seda nõuab vähemalt neljandik volikogu liikmetest. Just sellise taotluse esitasid opositsioonisaadikud 13. märtsil. Eelneval ööl oli valitsus koroonaviiruse leviku tõttu välja kuulutanud eriolukorra. 

Opositsiooni esindav Katri Raik ütles, et nende taotlus oli seotud sooviga anda üle allkirjad, et suletaks linna rahastatav Narva Linnaleht. "Aga on selge, et me selles olukorras, mis praegu on, seda kategooriliselt ei nõua."

Siiski näeb Raik vajadust volikogul kokku tulla, sest eelmisel nädalal andis opositsioon sisse ka eelnõu, millega nähakse ette lasteaedades kohatasu küsimise peatamist. 

Raigi sõnul ei pea aga volikogu liikmed füüsiliselt kokku tulema. "Tuleb leida alternatiivne võimalus volikogu kokkukutsumiseks. Kindlasti ei paneks ma vanemaid volikogu liikmeid kui riskirühma ohtu," ütles ta, lisades, et volikogul on selleks olemas ka tahvelarvutid, et saadikud saaksid kaugtöö vormis istungist osa võtta.  

Õiguskantsleri vastus 

Õiguskantsleri nõunik vastas Narva volikogu esimehe kirjale, et seadus näeb ette volikogu kokkukutsumist kuu ajal jooksul, kui seda nõuab vähemalt neljandik saadikuid, ning ka eriolukorra kehtimine ei anna võimalust istung edasi lükata.  

"Nõustun Teiega, et iga inimene peab käituma mõistlikult, hoides enda ja teiste tervist. Volikogu liikmed saavad ja peaksid enda ja teiste tervise kaitseks istungil rakendama vajalikke ettevaatusabinõusid, näiteks vältima kätlemist, dokumentide käest kätte andmist, istuma üksteisest piisavalt kaugel jne. Volikogu saab vajaduse korral leida istungi pidamiseks sellise tööruumi, mis võimaldab inimestel olla üksteisest ohutus kauguses. Volikogul on võimalik seaduses sätestatud tingimustel kuulutada istung küsimuse arutelu ajaks kinniseks," seisab õiguskantseri nõuniku vastuses.

Rahandusministeeriumi soovitused 

Soovitame kohaliku omavalitsuse volikogu ja valitsuse istungite, volikogu komisjonide istungite või muude kohaliku omavalitsuse töövormide puhul vältida eriolukorra ajal füüsilisi kogunemisi.

Kohalikel omavalitsustel on võimalik valida oma töö korraldamiseks vajalikud töövormid. Näiteks otsustada viia volikogu ja valitsuse istungeid läbi elektrooniliselt, kuulutada volikogu istung haiguste leviku tõkestamiseks kinniseks. Samuti on kohalikel omavalitsustel võimalik otsustada volikogu istungite ärajätmine märtsikuus, kui see on vajalik ja võimalik.

Narva volikogu esimees Irina Janovitš ütles Põhjarannikule, et märtsis volikogu kindlasti ei kogune ja sellest on saadikuid teavitatud. 

"Järgmist istungit plaanime aprillikuusse ja praegu tegeleme selle ettevalmistamisega," lausus ta. Volikogu esimehe sõnul tõenäoliselt saadikuid istungiks füüsiliselt ühte ruumi kokku ei kutsuta. "Kaalume praegu elektroonilist menetlust," lisas ta.  

Neljapäeval, 26. märtsil pidi toimuma Alutaguse vallavolikogu istung, ent see jäi ära. "Me pole praegu võimelised seda kaugjuhtimisel tegema ja saatsime teate välja, et sel kuul jääb ära. Milleks riski võtta? Parem karta kui kahetseda. Arvan, et aprillis oleme sunnitud elektroonilise istungi korraldama. Otsime praegu lahendust," sõnas Alutaguse volikogu esimees Raivo Raap. Kolmapäevaks oli algul plaanitud ka Narva-Jõesuu volikogu istung, kuid ka see jäeti ära.  

Toila ei soovinud eelarvega riskida 

Ka Toila volikogu ei soovi riskida ning just sellepärast kutsus volikogu esimees 25. märtsiks saadikud Toila rahvamajja. Ent volikogu riskikartus pole istungi korraldamisel seotud niivõrd viiruseohuga, kuivõrd teovõimetuks muutumisega. Seaduse järgi peab käesoleva aasta eelarve olema vastu võetud 1. aprilliks. Kui volikogu seda aga tähtajaks ei kinnita, muutub ta teovõimetuks ja läheb laiali. 

"Me ei soovi riskida. Nii palju kui meediast on läbi käinud advokaatide seisukohti, oleme aru saanud, et  iga teine vorm volikogu istungiks võib olla vaidlustatav. Meil oli päevakorras eelarve vastuvõtmine ja me tahtsime kindlad olla, et keegi ei saa seda otsust hiljem vaidlustada," põhjendas volikogu esimees Roland Peets, miks volikogu liikmed ühte ruumi kokku kutsuti. Edasiste istungite kohta ütles ta, et elektrooniliste istungite puhul peab olema kindlus, et kõik volikogu liikmed on suutelised e-istungist osa võtma. 

Sillamäe volikogu peaks kogunema järgmisel nädalal, kuid sel neljapäeval toimub eestseisuse istung, kus eestseisuse liikmed suhtlevad kaugtöö vormis. Kuidas aga volikogu täpsemalt istungit peab, selgubki nädala lõpuks. "Ütlen, et igal juhul tuleb kinnine istung, sest lähtume eriolukorrast. Kellelgi osaleda ma keelata ei saa, kuid kõiki ma hoiatan riskidest," ütles volikogu esimees Jelena Koršunova. Linnavalitsus on katsetanud ka tööd veebirakenduse Zoom kaudu, kuid volikogu istungi vorm ja asukoht pole veel selge. "Olid isegi ettepanekud, et teha kultuuri- või spordikeskuses, et volikogu liikmete vahel oleks piisavad vahed. Rahandusministeeriumi soovitused ütlevad, et pole ühest lahendust ja iga lahendus on sisuliselt rikkumine, sest ühegi omavalitsuse põhimäärus ei näe ette tööd eriolukorra tingimustes," lisas Koršunova.   

Eelmisel nädalal toimunud Jõhvi volikogu istungile tuli kohale alla poole volikogu liikmetest, ülejäänutel oli võimalus hääletada ja oma seisukohti väljendada e-posti vahendusel. Ka Lüganuse volikogu otsustas sel nädalal füüsiliselt koguneda Kiviõli kunstide kooli saalis. Ainuke tingimus osalejatele on jälgida, et nende vahele jääks vähemalt kahemeetrine distants. 

Kohtla-Järve teeb e-istungi 

Maakonna omavalitsustest on e-istungite korraldamisel kõige kaugemale jõudnud Kohtla-Järve, kus volikogu neljapäevane istung on täiselektroonne. 

"Pidime käigu pealt katsetama kolme platvormiga. Katse-eksitusmeetodil valisime Zoomi platvormi. Kui tegime neid proove, pakkusime kõigile volikogu liikmetele võimaluse saada vajaduse korral sülearvuti," sõnas volikogu esimees Riina Ivanova. 

Füüsiline kokkukutsumine oli kõne all nädal tagasi, kuid just siis tulid rahandusministeeriumilt soovitused, kust omavalitsus luges välja, et kogunemised on keelatud, ja seetõttu loobuti Kohtla-Järve volikogus füüsilisest kokkusaamisest. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles