Kaubanduskeskused lähevad reedest kinni

Erik Gamzejev
Copy
Kauplus. Illustratiivne foto.
Kauplus. Illustratiivne foto. Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Ida-Virumaal asuvate kaubanduskeskuste juhid suhtuvad mõistvalt valitsuse otsusesse sulgeda alates reedest kaubanduskeskustes kõik poed peale toidukaupluste ja apteekide, kuid ootavad samas riigilt kiireid otsuseid sellega kaasneva kahju korvamiseks. 

Ida-Virumaa suurimate, Narvas asuvate kokku ligemale 700 töötajaga Astri ja Fama keskuse tegevjuht Tarmo Kleimann ütles, et inimeste elu ja tervise säästmise seisukohast on kaubanduskeskuste sulgemine ainuõige otsus. "Ma väga loodan, et see aitab kaasa viiruse leviku pidurdamisele. Kuid ettevõtjatele on see äärmiselt suur pauk ja ma loodan, et valitsus mõtleb kiiresti välja ka mõistlikud leevendusmeetmed, juhul kui soovitakse ära hoida paljude ettevõtete pankrotte," lausus ta.  

Kaup ostetud, müüa ei saa

Kleimanni sõnul vähenes nende keskuste külastatavus eriolukorra ajal tavapärasega võrreldes  kaks ja pool korda. Käibe langused olid poodidel erinevad. "Poodnike olukord on väga keeruline. Uued hooajakaubad on sisse ostetud, kulutused tehtud, aga müügist oodatavat raha ei tule."  

Ta märkis, et seni valitsuse lubatud palgatoetus on töökohtade säilitamise seisukohast suureks abiks. "Aga kui nüüd lähevad poed päris kinni, siis keeratakse ettevõtjate rahakraanid peaaegu täiesti kinni," ütles ta, lisades, et Narva keskused pakuvad oma klientidele, kel pole oma e-poodi, võimalust kaubelda astri.ee platvormi kaudu, et veidigi käivet teenida.  

Jõhvi kaubakeskuse tegevjuhi Andrus Talsi sõnul läheb see maja reedel täiesti kinni, sest seal pole ei apteeki ega toidupoodi. Tema sõnul olid umbes pooled poed juba varem tegevuse peatanud, sest kauplemine oli peaaegu täiesti kokku kuivanud. "Mitmed poeomanikud rääkisid, et ostjaid liikus keskuses väga vähe, kõige rohkem võis näha vanureid, kes on praegu põhiline riskirühm ja peaksid olema kodus. Selles mõttes on see sulgemisotsus mõistlik, et inimesed asjata ei koguneks," ütles ta. 

Eraldi sissepääsuga poed jäävad lahti

Talsi sõnul mõistavad ka poeomanikud seda otsust. "Otseselt keegi ei nuta. Aga tagasilöögid tulevad karmid. Ma arvan, et see keeld ei piirdu kahe nädalaga ja vähetõenäoline, et enne maikuud keskused uuesti lahti lähevad. Aga siis on juba paljude sisseostetud kaupade hea müügiaeg läbi," rääkis ta.  

Peaminister Jüri Ratas ütles teisipäeva õhtul pressikonverentsil, et eraldiseisvad poed jäävad avatuks, aga seal kehtib reegel: inimesed liiguvad kas üksi või kahekesi ja nende liikumise vahel peab olema kaks meetrit. 

Talsile endale kuuluvad ehitustarvete ning metsandus- ja aiandustehnikat ning jalgrattaid müüvad kauplused Jõhvi lääneservas Rakvere tänava ääres. "Neil on omaette sissepääsud ja neid hoiame lahti," ütles ta, märkides, et ehitusmaterjalide müük pole eriolukorra ajal väga langenud. "Ehitamine ja remontide tegemine käib edasi, ka jalgrattaid on viimastel nädalatel päris hästi ostetud."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles