Lüganusel toimus võimupööre - Keskerakond jäi võimust ilma

Copy
Keskerakonna esinumber  Dmitri Dmitrijev (vasakul) võib nende valimiste järel  Risto Lindebergilt Lüganuse vallavolikogu esimehe koha taas tagasi võtta.
Keskerakonna esinumber Dmitri Dmitrijev (vasakul) võib nende valimiste järel Risto Lindebergilt Lüganuse vallavolikogu esimehe koha taas tagasi võtta. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Neljapäeva õhtul Kiviõli rahvamajja kinniste uste taha kogunenud Lüganuse vallavolikogu tagandas häältega 10:9 ametist keskerakondlasest volikogu esimehe Dmitri Dmitrijevi, kes on ka riigikogu liige. 

Uueks volikogu esimeheks sai kümne poolthäälega varem nii Keskerakonda kui Isamaasse kuulunud, kuid praegu parteitu Risto Lindeberg. Lindeberg juhtis volikogu kevadeni, kui Keskerakond oma praeguste opositsionääridega võimuliiduks käed lõi. Siis sai Lindebergist abivallavanem ning Dmitrijevist volikogu esimees. Paar kuud hiljem aitas Dmitrijevi juhitud Keskerakond oma liitlased ametist kukutada. 

Tänasel istungil esitati umbusaldusavaldus ka praegusele parteit ule vallavanemale Viktor Rauamile. 

Dmitrijevi tagandamise poolt hääletanud reformierakondlasest volikogu liige Tiit Kuusmik sõnas, et suure tõenäosusega läheb ka Rauami umbusaldamine läbi, sest samad kümme saadikut pole rahul ka Rauami tegevusega.

Ühe etteheitena nimetas Kuusmik põhjendamatut vallaraha kulutamist Rauami poolt õigusbüroodele ja suhtekorraldajatele Kiviõli 1. keskkooli direktori vallandamisega seotud konflikti ajal. 

Lüganuse võimud sattusid üleriigilise tähelepanu alla mullu detsembris seoses Kiviõli 1. keskkooli direktori Heidi Uustalu ametist vallandamisega, mis tekitas suurt pahameelt ja mõistmatust kohalikus kogukonnas. Volikogu opositsioon võttis juba tookord ette võimupöördekatse, kuid siis see ebaõnnestus. 

Keskerakonna jaoks on tegu järjekordse kaotusega Ida-Virumaal. Pärast viimaseid kohalikke valimisi on Keskerakond võimul olnud nii Narvas, Narva-Jõesuus kui Lüganusel, kuid tänaseks on kõigis neis omavalitsustes võim käest libisenud.  

Põhjusi palju 

Keskerakond kaasati Lüganusel võimuliitu umbes aasta tagasi, kui Eiche juhitud valimisliit Meie Vald, valimisliit Meie Kodu ja Reformierakond nad partnerina kaasasid. Vaid paar kuud hiljem pööras Keskerakond oma partneritele aga selja ning võttis koos valimisliidu Oma Valla Eest liikmete ning Reformierakonnast lahku löönud Enno Vinniga toonase vallavanema ja volikogu esimehe ametist maha.

Nüüd tekkis võimalus võimupöördeks samuti tänu Enno Vinnile, kes otsustas poliitikast taanduda. Tema asendusliikmena volikokku tõusnud Leino Tammann otsustas käia sama sammu Reformierakonna fraktsiooniga, kuna just selle partei valimisnimekirjas ta volikokku pääses. 

Aasta Lüganuse volikogu juhtinud Dmitrijevile heidetakse ette valla põhimääruse rikkumist, sest pärast Vinni taandumist ei valitud maaelu- ja keskkonnakomisjonile uut juhti. Lisaks heideti talle ette eelmisel volikogu istungil hääletusel olnud koolireformi, mis polnud kooskõlas ühinemislepinguga. 

"Tegelikult on etteheidete nimekiri oluliselt pikem, alates sellest, mis puudutas eelmise aasta lõpus Kiviõli 1. keskkooli ümber toimuvat. Volikogu esimees ei soovinud neid küsimusi panna volikogu päevakorda ning rääkis poliitikast Kiviõli eesti koolis, samal ajal kui vene kool on olnud alati Keskerakonna kants ning tõenäoliselt leiab tänini koolist Dmitrijevi nime ja valimisnumbriga pastakaid," rääkis volikogu liige ja Lüganuse endine vallavanem Andrea Eiche, kes kuulub Reformierakonda. 

Dmitri Dmitrijev on kõik talle esitatud süüdistused varem Põhjarannikus ümber lükanud ning tõdenud, et tegemist on poliitilise kähmlusega. 

Vallavanem Viktor Rauamile on alates detsembrist tehtud juba kolm umbusaldusavaldust Vallavanemale heidetakse ette valla raha ebamõistlikku kasutamist.

"Me ei soovinud küll teda kui kriisikomisjoni juhti ametist maha võtta, kuid tema käitumine valla rahaga ümberkäimisel, aga ka kriisisituatsioonis, kus ta õigustab oma ametnike rumalaid väljaütlemisi ning pole suutnud meie arvates mõistlikult korraldada laste toitlustamist kriisiajal ega korraldanud ümber ka praegu tööta kodus istuvate valla palgal olevate inimeste tööd, sunnib meid seda tegema," ütles Eiche.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles