Narvas pankrotistusid Saksa ärimehe neli ettevõtet (1)

Ilja Smirnov
Copy
Miroslaw Pienkowski Narva ettevõtted andsid parematel päevadel tööd ligikaudu 300 inimesele.
Miroslaw Pienkowski Narva ettevõtted andsid parematel päevadel tööd ligikaudu 300 inimesele. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Viru maakohus kuulutas välja Poola päritolu Saksa ärimehe Miroslaw Pienkowski nelja Narvas meditsiinitehnikat ja seadmeid tootva ettevõtte pankroti, mis on jäänud Eesti riigile võlgu üle nelja miljoni euro ja kus töötab üle 150 inimese. 

Kohus kuulutas välja firmade MP & Partners Engineering, Micro-Fix, PM-Titanium ja TMT-Fasteners pankrotid. Pankrotiavalduse esitas Luminor Pank, kes pole seni avalikustanud, kui palju need ettevõtted talle võlgnevad. Küll on aga teada, et nende firmade riigimaksude võlg on kasvanud 4,3 miljoni euroni. Pankrotimenetlus on käimas ka Pienkowski viienda Narva ettevõtte, "PI Engineering", suhtes. 

Pankrotihalduriks määras kohus Svetlana Pildeni ja võlausaldajate esimene koosolek toimub 30. juunil. 

Maikuu keskel teatasid neli ettevõtet, mille pankrot sel nädalal välja kuulutati, töötukassale, et kavatsevad koondada 157 töötajat.

64aastane Miroslaw Pienkowski on Poola päritolu Saksamaa ärimees, kes alustas Narvas äritegevust 1993. aastal. Tema ettevõtted on seal spetsialiseerunud titaanist meditsiinitoodete valmistamisele, näiteks meditsiiniskalpellide terad, implantaatide detailid ja kinnitusosad jne. 

Pienkowski ettevõtete toodang on maailmas tuntud kaubamärgi Trinon Titanium all. Trinon Titanium GmbH peakontor paikneb Saksamaal Karlsruhes.

Ärimees ise hoidub juba mitu aastat oma Eesti äride käekäigu kohta kommentaare andmast. Põhjarannikul pole samuti esialgu õnnestunud Pienkowskiga ei kirjalikult ega ka telefonitsi ühendust saada.  

Tänavu veebruaris kinnitas Pienkowski abi ja esindaja Narvas Diana Bis Põhjarannikule, et tootmine käib tavapäraselt ning kõik probleemid saavad lahendatud. "Me suhtume raskustesse mõistmisega," kinnitas ta. "Ma võin öelda, et ta [Pienkowski] hüppab või pükstest välja, et teha nõnda, et kõik oleks hästi." 

19. mail toimunud koosolekul räägiti töötajatele, et pärast pankroti väljakuulutamist on kavas jätkata tootmist uue juriidilise isiku nime all ning et pankrotimenetluse käigus hüvitab tekkinud palgavõlad riik. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles