Narva-Jõesuus vallandunud koroonapuhang pole laienenud

Erik Gamzejev
Copy
Koroonaviiruse testide võtmine.
Koroonaviiruse testide võtmine. Foto: Matti Kämara / Põhjarannik

Narva-Jõesuus toimunud sünnipäevapeolt vallandunud koroonaviiruse puhang ei ole nädalavahetuse jooksul laienenud ja lisaks teadaolnud kuuele nakatunule pole uusi haigusjuhte ilmnenud. 

Eelmise nädala keskel hakkas tulema koroonaviiruse positiivseid proove inimestelt, kes olid juuni lõpus viibinud Narva-Jõesuus toimunud sünnipäevapeol.

Lähikontaktsete ring on kindlaks tehtud 

Nakatumine sai alguse peol olnud kaugsõiduautojuhilt, kes oli hiljuti tulnud Venemaalt. Reedeks oli 12st peol olnud inimesest koroonaviirus tuvastatud kuuel inimesel, kellest neli olid Narva ja kaks Tallinna elanikud. 

Õues toimuvatel üritustel tohib alates kolmapäevast osaleda kuni 2000 inimest 

Valitsus otsustas leevendada alates 15. juulist avalike koosolekute, avalike ürituste ja spordivõistluste korraldamisele seatud piiranguid ning suurendada lubatud külastajate arvu.

Välitingimustes toimuvatel üritustel võib alates juuli keskpaigast senise 1000 asemel osaleda kuni 2000 inimest. Siseruumides lubatakse praeguse 500 inimese asemel üritustele maksimaalselt 1500 külalist.

Samas tuleb siseruumides endiselt järgida 50protsendilise täituvuse ja inimeste hajutamise nõuet. Nakkusohu vähendamiseks tuleb külastajate hajutatus tagada ka sisse- ja väljapääsude, tualettide ja suitsuruumide juures.

Lisaks soovitab valitsus nii väli- kui sisetingimustes toimuvate ürituste korraldajatel küsida nakkuse ennetamiseks vajalike lisameetmete rakendamiseks seisukohta ka terviseametilt, mis monitoorib üritustega seonduvat ning annab korraldajatele nõu.

Terviseameti meedianõunik Eike Kingsepp ütles esmaspäeva pärastlõunal Põhjarannikule, et nädalavahetuse jooksul uusi positiivseid proove juurde ei tulnud. Samuti on terviseameti kinnitusel tehtud kindlaks inimeste ring, kellega nakatunud võisid lähemalt kokku puutuda. "Inimesed, kellega nad kokku puutusid, on kirjas ja neil on palutud oma tervist jälgida," ütles ta, märkides, et üksikuid nakatunuid võib sellest ringist veel juurde tulla, ent suurem nakatumise puhang nii-öelda kolmanda ringi inimeste kaudu ei ole kuigi tõenäoline. "Selleks peaks olema väga suur asjaolude kokkulangevus."

Kaks Venemaalt naasnud nunna on haiglas 

Eelmisel nädalal tuvastati koroonaviirus ka kahel Kuremäe kloostri nunnal, kes naasid Venemaalt. Kingsepa teatel jäid need nunnad pärast piiri ületamist Narvas ühte korterisse eneseisolatsiooni, kus nad tundsid tervise halvenemist ja pöördusid meedikute poole, mille järel paigutati nad haiglasse: üks on Ida-Virumaa keskhaiglas ja raskemas seisundis nunn toimetati Tartu ülikooli kliinikumi. 

"Me loodame, et nendega läheb kõik hästi. Nad mõlemad käitusid selles olukorras ideaalselt: jäid ilusasti isolatsiooni," sõnas Kingsepp, märkides, et Kuremäe kloostrisse kumbki neist pärast Venemaalt naasmist ei jõudnud ja seal nakatumise ohtu ei ole.

Kuremäel asuv Pühtitsa klooster teatas eelmisel neljapäeval sotsiaalmeedias, et kloostrisse tulijad ja jumalateenistusel osalejad peavad kandma maske ja kindaid. "Eks klooster võttis ka toimunut väga tõsiselt," ütles Kingsepp. 

Politsei- ja piirivalveamet selgitas eile Postimehe vahendusel, et riigist väljumisel nad inimesi ei kontrolli ja kellegi riigist väljumist ei takista. Märtsi lõpust kehtima hakanud piirangute kohaselt saavad välisriikide kodanikud, nende hulgas Eesti kodanikud ja elanikud, Venemaalt lahkuda, kuid peavad seejärel jääma Eestis eneseisolatsiooni. 

Eestis elamisloa alusel viibivaid Venemaa kodanikke lubatakse Venemaale, kuid nad saavad sealt Eestisse tagasi pöörduda alles pärast Venemaa-poolsete piirangute tühistamist.

Ida-Virumaa keskhaiglas on praegu ravil kaks koroonaviirusesse nakatunud inimest. Kumbki neist ei vaja intensiivravi.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles