Silmeti jaoks avalduvad kriisi mõjud aasta lõpus

Põhjarannik
Copy
Sillamäel asuv Silmet ekspordib kogu oma toodangu välisturgudele.
Sillamäel asuv Silmet ekspordib kogu oma toodangu välisturgudele. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Euroopa suurim haruldaste muldmetallide tootja NPM Silmet taotles küll juuni eest töötukassalt töötasu hüvitist, kuid ettevõtte peadirektori kinnitusel oli tegemist tõrkega tarneahelas ning vähemalt praegu on tootmismaht tellimustega kaetud. Samas on pandeemia muutnud turu etteennustamatuks ja kriisi mõjud jõuavad Silmetini alles aasta lõpus.

Juuni eest sai Silmet töötukassalt 154 985 eurot palgatoetust, hüvitise saajate arvuks oli märgitud 225. Toetuse suurusega oli Silmet juunis praeguse seisuga (toetuse taotlemine kestab 31. juulini) asutuste seas 12. kohal.

Ettevõtte peadirektor Raivo Vasnu selgitas ERRile, et töötukassa abi paluski Silmet ainult üheks kuuks, mil vähendati oma tootmismahtu.

"See oli otseselt seotud COVID-19 poolt põhjustatud tõrkega tarneahelas. Meid toorainega varustav ettevõte Brasiilias oli suletud viiruse tõttu poolteist kuud. Me ei soovinud antud ebakindlas olukorras kulutada ära kogu tooraine varu, sest tarneahela tõrke pikkus oli siis veel teadmata," ütles Vasnu.

Ettevõtte juhatuse liige Andrei Katsuba on varem Äripäevale öelnud, et juunis kahanes NPM Silmeti käive võrreldes eelmise aastaga üle 50 protsendi.

Vasnu sõnul on haruldaste metallide turu seis segane ja tulevik etteennustamatu. "Tooraine hinnad on tublisti tõusnud, sest COVID-19 on piiranud oluliselt toorme kättesaadavust," nentis ta.

Kui kaua koroonapandeemia põhjustatud ebakindlus turul valitseb, ei osanud Vasnu prognoosida. Ettevõte aga sõltub pea täielikult maailmas toimuvast: Neo Performace Materials (NPM) gruppi kuuluva Silmeti 99 protsenti materjalidest ja toorainest tuleb väljastpoolt Eestit (Brasiiliast, USAst, Venemaalt jne) ning sama palju toodangust eksporditakse, põhiliselt USAsse, Euroopa Liitu ja Jaapanisse. Ettevõtte toodangut kasutatakse näiteks autotööstuses, lennunduses, elektroonikas, kosmosetehnoloogias ja taastuvenergia tootmisseadmetes.

Vasnu sõnul on Silmet klientidest enim kahju kandnud lennundusettevõtted. Helgema poole pealt tõi ta välja, et kliendid elektroonikatööstuses püsivad eelmiste aastate mahtude juures. "Hetkel on meie tootmismaht kenasti tellimustega kaetud. Meie ja meie klientide tootmistsükkel on küllaltki pikk - ainuüksi maagist metallini üle poole aasta - ning seoses sellega võime kriisi mõjusid näha alles selle aasta viimases kvartalis või isegi järgmisel aastal," rääkis Vasnu. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles