Narva elektrijaamadel on jälle tööd

Erik Gamzejev
Copy
Kui sel aastal on pikalt puhkama pidanud ka Eesti moodsaima, Auvere elektrijaama turbiin, siis augustis ja septembris on see pidevalt töös olnud.
Kui sel aastal on pikalt puhkama pidanud ka Eesti moodsaima, Auvere elektrijaama turbiin, siis augustis ja septembris on see pidevalt töös olnud. Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Madala hinna tõttu tänavu suurema osa aastast elektri tootmisel passinud Narva elektrijaamad on saanud alates augusti keskpaigast taas turbiinid pöörlema panna. 

Tänavu esimesel poolaastal importis Eesti ligikaudu poole tarbitavast elektrist. Madala hinnataseme ja kallite süsinikukvootide tõttu oleks Narva jaamades enamikus töökorras olevate plokkides põlevkivielektri tootmine toonud riigile kuuluvale Eesti Energiale kahjumit. 

Olukord turul muutus augusti keskpaigas, mil Narva jaamadel avanes võimalus elektrit võrreldes aasta esimese poolde kuudega enam kuui kaks korda rohkem tootma hakata. Viimase kuu aja jooksul on Eesti varustanud end enamiku ajast kodumaise elektriga - tarbimine on püsinud päevasel ajal enamasti 700-800 megavati juures, tootmine, mis hõlmab ka tuulikuid, on samal ajal olnud pisut suurem, ulatudes mõnedel päevadel ka üle 1000 megavati. 

Eesti Energia pressiesindaja Priit Lutsu sõnul olid elektrienergia päevased hinnad  augustis suurema osa kuust vahemikus 45-65 eurot/MWh, mis võimaldas lisaks tuuleelektrijaamadele ka Ida-Virumaal asuvaid hübriidelektrijaamu, mis kasutavad nii põlevkivi kui biomassi, rohkem turule pakkuda. "Viimastel nädalatel on päevasel ajal töötanud täisvõimsusega Auvere elektrijaam ja Balti elektrijaam ning oleme kasutanud palju biomassi. Ka õlitehased on töötanud täisvõimsusel ja augustis tegime kuise rekordtulemuse," teatas Luts. 

Elektrienergia hinnatõusu põhjustas augustis Rootsis asuva Ringhalsi tuumajaama ning Eesti ja Soome vahelise Estlink1 merekaabli hooldus. "Balti turule oli vähem pakkumist ja sellega kaasnes augustis Eestis tänavuse aasta kõrgeim kuine börsihind − 41 eurot megavatt-tunni eest," märkis pressiesindaja.

Elektrienergia hinnatase ei pruugi Narva jaamade jaoks soodsal tasemel kaua püsida. "Põhjamaade hüdrobilanss on jätkuvalt väga kõrge. Reservuaaride täituvus on ligi 90 protsenti ehk hinnasurve on jätkuvalt suur. Edasine sõltub juba sügise ilmaoludest," ütles Luts, lisades, et elektri turuhindu jääb odav Skandinaavia hüdroenergia kindlasti vähemalt aasta lõpuni mõjutama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles