Ida-Viru koroonauuring tõi välja haigustunnusteta nakatunud

Põhjarannik
Copy
Professor Ruth Kalda.
Professor Ruth Kalda. Foto: Erakogu

Äsja lõppenud ja Ida-Virumaale keskendunud seire tulemused kinnitasid, et viiruse varjatud levik on olemas.

28. augustist 9. septembrini testis uuringumeeskond Ida-Virumaal juhuvalimi alusel 1353 inimest. See on umbes üks protsent piirkonna rahvastikust. Kindlaks tehti neli nakatunut, kel haigustunnused puudusid või olid väga tagasihoidlikud. Samuti puudus neil teadaolev lähikontakt nakatunud inimesega.

Uuringutulemuste põhjal jääb täiskasvanud nakkuskandjate võimalik hulk Ida-Virumaal 100 ja 1000 vahele. "Saame öelda, et nakkuse levimus Ida-Virumaal on suurenenud ja võrreldav aprillikuise olukorraga. Nakatuvad rohkem noored, kes põevad haigust kergelt või sümptomiteta," selgitas seireuuringu juht, Tartu ülikooli peremeditsiini professor Ruth Kalda.

Tulemused kinnitavad tema sõnul taas, et on oluline järgida ohutu vahemaa reeglit, sest viirusekandjal ei pruugi haigusnähte alati ilmneda. Samuti tuleb püsida kodus ka kergete haigusnähtudega ning haiguskahtluse korral pöörduda perearsti poole.

Koroonaviiruse leviku seire uuringut teeb 17 Tartu ülikooli teadlast. Partneritena aitavad kaasa Kantar Emor, Medicum Eriarstiabi ja SYNLAB Eesti. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles