Ida-Virumaal algas suur demineerimine

Erik Kalda
, ajakirjanik
Copy
Demineerimistööde tõttu on päevasel ajal Valaste ja Ontika vahel suletud liiklusele 1 kilomeetri pikkune teelõik.
Demineerimistööde tõttu on päevasel ajal Valaste ja Ontika vahel suletud liiklusele 1 kilomeetri pikkune teelõik. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Sel nädalal on päästeameti demineerijad suurte jõududega Ida-Virumaal, et otsida ja kahjutuks teha lõhkekehi Valaste ja Auvere kandis.  

Sel puhul kutsub päästeamet üles kõiki kogukonnaliikmeid teavitama lõhkekehadest ja võimalikest lõhkekehade leiukohtadest numbril 112.

Valastel suletakse teelõik

Plaanilised demineerimistööd koondnime "Ida kõmin" all toimuvad Ida-Virumaal esimest korda. Demineerimistöid tehakse 21. kuni 24. septembrini Toila vallas Valaste joa läheduses ning Sirgala ja Auvere vahelisel territooriumil. Tööde tõttu on suletud Saka-Ontika-Toila maantee alates Valaste joast 1 km Saka suunas (iga päev vahemikus kella 8.30-18.00).

Kuidas käituda lõhkekeha leidmisel

  • Leides lõhkekeha, ära seda puutu, vaid helista numbril 112.
  • Eemaldu ohtlikust esemest.
  • Teavita teisi läheduses viibijaid võimalikust ohust.
  • Võimaluse korral piira ala ja tähista ohu koht.
  • Võimaluse korral oota abi ära.
  • Lisainfot on võimalik saada päästeala telefonil 1524.

Ida-Eesti pommigrupi juhi Rauno Raidloo sõnul on "Ida kõmin" päästeameti demineerimiskeskuse tööplaanist tulenev planeeritud demineerimistöö.

"Planeeritud tähendab seda, et lähtutakse kõige viimasest infost ja statistikast, et saavutada maksimaalne tulemus maksimaalse ressursi kasutamisel. Kõik pommigrupid teevad ühise pingutuse, et mõni konkreetne ala, kus on tavapärasest suurem kontsentratsioon lõhkekehasid, ära puhastada," selgitas Raidloo.

Päästjate info kohaselt võibki aladel, kus demineerimistöid tehakse, leiduda sõjaaegset lõhkemoona. "Seal olid sõja ajal kahurite laskepesad ning läheduses oli väidetavalt ka laskemoona ladustuspaik," rääkis Toila abivallavanem Urmas Aunap Valaste ja Saka vahel tehtavatest töödest, lisades, et suurem kogus hävitamisele minevat sõjamoona jääb siiski Auvere tööpiirkonda. "Auvere kandis mõjutavad need tööd peamiselt marjulisi ja seenelisi, keda metsa ei lubata," sõnas ta.

Aunap ütles, et demineerimistöödest hoolimata pääsevad huvilised ligi piirkonna tuntumale vaatamisväärsusele Valaste joale. "Toila poolt tulles pääseb ligi nii joale kui matkarajale, vähemalt nii kinnitati meile enne toimunud teabepäeval," rääkis ta, lisades, et kohalikud elanikud saavad siiski päästjate ning maanteeameti korraldusel ka tööde alal liikuda.  

Esimest korda Ida-Virumaal 

Plaanilisi demineerimistöid on Eestis korraldatud alates 2015. aastast: aastatel 2015 ja 2016 Tallinnas Männikul, aastatel 2017, 2018 ja 2019 Saaremaal ja nüüd Ida-Virumaal.

"Ida kõminal" osalevad päästeameti demineerimiskeskuse demineerijad ja kaitseväe 1. jalaväebrigaadi pioneeripataljoni demineerimiskeskuse demineerijad.

"Kutsume veel kord üles kõiki kohalikke elanikke lõhkekehadest teavitama. Kui keegi on leidnud mõne kahtlase eseme metsast, pööningult või veekogust, siis andke sellest kindlasti teada hädaabinumbril 112. Kahtlast eset ei tohi mingil juhul ise puutuda! Hädaabinumbril tuleks helistada isegi lõhkekeha kahtluse korral," teatas Ida päästekeskuse kommunikatsioonijuht Jevgenia Parv. Väljasõidu eest kelleltki tasu välja ei nõuta, lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles