Ida-Virumaad on tabanud uus koroonapuhang

Erik Gamzejev
Copy
Koroonapuhangu ägenemise tõttu võib ka Jõhvi tänavapildis märgata varasemast rohkem maske kandvaid inimesi.
Koroonapuhangu ägenemise tõttu võib ka Jõhvi tänavapildis märgata varasemast rohkem maske kandvaid inimesi. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Läinud nädala lõpus kerkis koroonaviirusesse nakatumise tase Ida-Virumaal pool aastat kestva pandeemia kõige kõrgemale tasemele: haigestunud on 145 ja terviseameti jälgimisel ligemale 700 inimest.

Ida-Viru keskhaiglas oli pühapäeval ravil kaheksa koroonahaiget, kellest üks on viidud üle juhitavale hingamisele.

Kollete arv vähenes Ida-Virumaal neljale, kuna Estonia kaevanduse, Ojamaa kaevanduse ja Ühendkuningriigi kolded langesid terviseameti arvestusest välja, sest neis ei lisandunud kahe nädala jooksul ühtegi uut nakatunut. Praegu on Ida-Virumaal suurim kolle 29 nakatunuga niinimetatud tutvuskonna kolle, mis koosneb põhiliselt Kohtla-Järve ja Jõhvi elanikest. 11 inimest on nii Sillamäe tootmisettevõtte kui ka Tammiku põhikooli koldes ning kuus Ida-Viru keskhaigla patoloogiaosakonna koldes. 

Inimesed ei pane nakatumist tähele

Terviseameti Ida regionaalosakonna juhataja Marje Muusikus tõdes, et kui augusti teises pooles vallandunud kolded on õnnestunud nii-öelda ära kustutada, siis kahjuks on tekkinud uued kolded, mis on tema hinnangul tulenenud põhiliselt sellest, et osa inimesi ei ole kergemaid haigustunnuseid osanud koroonaviirusega seostada. "Inimesed paratamatult suhtlevad ja lävivad. Kahjuks ka haigustunnustega ja tulemuseks ongi see, mida praegu näeme," sõnas ta, lisades samas, et terviseamet ei saa inimestele ette heita isolatsiooninõuete eiramist.

Inimesed paratamatult suhtlevad ja lävivad. Kahjuks ka haigustunnustega ja tulemuseks ongi see, mida praegu näeme.

Marje Muusikus

Viiruse varjatud levikut Muusikuse sõnul Ida-Virumaal praegu märkimisväärses ulatuses pole. "Vahel ei tule nakatunud inimestel esimese hooga meelde kõik tuttavad, kellega nad on kokku puutunud. Näiteks sel nädalavahetusel oli päris mitmeid inimesi, kelle puhul polnud alguses aru saada, kellelt nad võisid viiruse saada, kuid tasapisi joonistusid siiski seosed välja," sõnas ta. Muusikus märkis, et terviseameti Ida piirkonna inimesed töötavad praegu kellaaega ja nädalapäeva vaatamata ning tööpäev ei lõpe enne, kui kõik vajalikud kõned saavad tehtud. 

Tema sõnul levis nakkus eelmisel nädalal olulisel määral ka koolide kaudu. "Lapsed on klassiruumides pikemat aega tihedalt koos ja käivad ka huviringides, kus on koos eri koolide lapsed ning viiruse edasiandmine on väga lihtne ja kiire," ütles ta. 

Kogu Sillamäe gümnaasium jääb alates teisipäevast distantsiõppele,  kuna kahel õpilasel tuvastati koroonaviirus.

Kooli direktor Arno Kaseniit ütles, et kaks õpilast, kelle koroonaviiruse proov osutus positiivseks, on erinevates gruppides ja olukordades puutunud  kokku suhteliselt suure osaga kooliperest. "Pidasime ettevaatusabinõuna praegu õigeks kannatada ära poolteist nädalat distantsiõpet, et vältida viiruse võimalikku levikut," ütles ta märkides, et lisaks on risk ka selles, et nakatunud poisid sõitsid kooli bussiga teisest linnast. "Sel aastal sõidab bussiga meile kooli ligikaudu sada õpilast."

Koolidest on Ida-Virumaal praegu kõige tugemavalt pihta saanud Kohtla-Järve Ahtme linnaosas asuv Tammiku põhikool, kus on nakatunud 11 kooliga seotud inimest. Üksikute nakatunute või lähikontaksete tõttu on aga osa klasse kodusele distantsõppele läinud nii Kohtla-Järve kui ka Jõhvi koolides.

Esmaspäeval oli aga kogu Jõhvi gümnaasium distantsõppel, kuna ühe õpetaja pereliikmel oli tuvastatud koroonaviirus. Edasise kohta teeb gümnaasiumi juhtkond direktor Tatjana Aida sõnul otsuse pärast õpetaja testi tulemuse selgumist. 

Maski kandmist ei tasu häbeneda 

Jõhvi abivallavanema Maris Toomeli sõnul otsustavad praegu koolid lähtuvalt terviseameti ja haridusministeeriumi juhistest, kuidas käituda olukorras, kui mõni õpilane või õpetaja nakatub. Tema meelest võiks aga valitsus anda avalikes kohtades maskide kandmise korralduse. "Kui see on vaid soovituslik ning osa inimesi kannab maski ja osa mitte, siis ei ole sellest viiruse leviku peatamisel suurt kasu," sõnas ta. 

Marje Muusikuse sõnul tasub maskide kandmist võtta mõistuspäraselt. "Kui inimesed on pikemalt aega koos ühes ruumis, ühistranspordis või ka kaubanduskeskuses, kus on korraga koos rohkem inimesi, siis tasuks maskid ette panna. Kui aga inimene liigub värskes õhus ja suudab hoiduda tihedamast kontaktist teistega, siis ei pea maski kandma. Meie piirkonnas ei ole eriti rahvarikkaid tänavaid. Ka bussipeatustes on võimalik seista üksteisest kaugemal," märkis ta. 

Muusikus ütles, et maski kandmist kohtades, kus see on vajalik, ei tohiks häbeneda. "Selge, et maski kandmine ei ole mugav, võib-olla ka kardetakse veidi, et siis teised mõtlevad, et see ongi haige inimene. Aga nii ei tasu mõelda," arutles ta. 

Terviseamet soovitab peod ära jätta

Koroonapuhangu tõttu on Ida-Virumaal ära jäetud mitmeid suuremaid plaanitud üritusi, nagu näiteks Narva energiajooks, rahvuskultuuriseltside festival ja Jõhvi eakate pidu. Marje Muusikuse sõnul ei ole mõtet olukorras, kus Ida-Virumaa haiguskordaja on praegu tunduvalt kõrgem kui mujal Eestis, võtta suuremate ürituste läbiviimisega liigseid riske. "Oluline on korraldajate poolt hinnata, kuidas nad suudavad külastajaid hajutada, tagada desovahendeid ja täita muid nõudeid. Põhiline reegel on, et haiged inimesed peaksid jääma koju, mitte minema üritustele," sõnas ta. 

Terviseameti hinnangul on järgmised kolm nädalat kriitilised viiruse kontrolli alla saamiseks. Amet soovitab edasi lükata või ära jätta kõik perekondlikud kogunemised, peod ja muud üritused. 

Kuna lähikontaktiks loetakse olukorda, kus inimesed viibivad teineteisele lähemal kui 2 meetrit ja pikema aja jooksul kui 15 minutit, siis haigena koosviibimisele minek on terviseameti teatel kindel viis oma sõpru nakatada: sageli viibitakse tunde tihedalt koos kinnises ruumis ning räägitakse valjul häälel. Viimane aitab viiruseosakestel aga veelgi paremini levida. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles