Koroonaviirus levib Ida-Virumaal põhiliselt koolide ja töökohtade kaudu

Erik Gamzejev
Copy
Esimese Ida-Virumaa koolina tunnistas terviseamet koroonakoldeks Kohtla-Järve Ahtme linnaosas asuva Tammiku põhikooli, millega praeguseks on seotud 12 haigestunut.
Esimese Ida-Virumaa koolina tunnistas terviseamet koroonakoldeks Kohtla-Järve Ahtme linnaosas asuva Tammiku põhikooli, millega praeguseks on seotud 12 haigestunut. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Koroonaviirusesse haigestumise kasv Ida-Virumaal on tulnud põhiliselt nakatumisest koolides või töökohtadel. 

Teisipäeva hommikuse seisuga oli Ida-Virumaal terviseameti jälgimise all üle tuhande inimese, kellest nakatunuid oli 188. Viimase ööpäevaga tuli juurde 14 uut positiivset proovi. Viimase 14 päeva haigestumus 100 tuhande elaniku kohta on Ida-Virumaal 133,3, mis on suurem kui üheski teises Eesti maakonnas.

Terviseameti Ida regiooni juhataja Marje Muusikuse sõnul ei ole Ida-Virumaal viimastel nädalatel koroonaviirus levima pääsenud pidudelt ega üritustelt. Nakatutud on põhiliselt kas koolis, tööl, perekonnas või ka huviringis. "Ühel päeval testitakse näiteks pereisa, kes osutub positiivseks. Edasi selgub, et ka kõik pereliikmed on nakatunud, aga nendest on üks laps käinud lasteaias, kaks koolis, abikaasa tööl," kirjeldas Muusikus kõige tüüpilisemat viisi, kuidas koroonaviirus on viimastel nädalatel Ida-Virumaal levinud. 

Terviseamet on koroonakoldeks tunnistanud neli kooli

Lisaks Kohtla-Järve Tammiku põhikoolile, Kesklinna põhikoolile ja Jõhvi gümnaasiumile lisandus koroonakollete hulka nädalavahetusel ka Sillamäe Vanalinna kool, kus on koroonaviirusega seotud kuus inimest. 

Marje Muusikuse sõnul on kolleteks tunnistatud need koolid, kus on vähemalt kuus haigestunut, aga väiksema arvuga nakatunuid on ka peaaegu kõigis teistes Sillamäe, Jõhvi ja Kohtla-Järve koolides.  

Kui inimesed ei tea, et nad on nakatunud, ja käivad edasi tööl või koolis, siis on viiruse levikut keeruline pidurdada.

Marje Muusikus

Tema sõnul on nakatunud inimestel enamasti kergemad sümptomid ja seepärast ei seostata seda kohe COVID-19ga. "Kui aga peres üks inimene haigestub ega jää eneseisolatsiooni, siis levib viirus kiiresti edasi," ütles ta, märkides, et erinevalt varasematest aastatest tasuks sel sügisel ka kergemate haigusnähtudega pöörduda perearsti poole. "Kui inimesed ei tea, et nad on nakatunud, ja käivad edasi tööl või koolis, siis on viiruse levikut keeruline pidurdada."

Nädalavahetusel lisandus Ida-Virumaal uus kolle, mille terviseamet nimetas meelelahutusasutuse koldeks ning millega on seotud 9 Kohtla-Järve ja Sillamäe inimest. Muusikuse sõnul oleks tegelikult õigem nimetada seda huvitegevuse koldeks. "Kui inimesed harrastavad tihedalt kõrvuti koos olles mingeid asju, olgu selleks jalgpall, koorilaul või käsitöö, ning seltskonnas on kas või üks haigestunud inimene, siis viirus levibki kiiresti edasi," ütles ta.   

Kõigil haigusjuhtudel on seosed tuvastatud 

Ida-Virumaal on praegu 11 aktiivset kollet: piirkonna suurima ehk tutvuskonna koldega on seotud 30, esimese Sillamäe töökoha koldega 14 ja teise Sillamäe töökoha koldega üheksa inimest. Tammiku põhikooli koldega on seotud 12, Kohtla-Järve kesklinna põhikooli koldega seitse, teise Ida-Virumaa pereliikmete ja tuttavate koldega kaheksa ja Kohtla-Järve sünnipäeva koldega viis haigusjuhtu. Jõhvi gümnaasiumi koldega on seotud seitse ja Jõhvi hooldekeskuse koldega seitse haigestunut (viis klienti ja kaks töötajat). Sillamäe vanalinna kooli koldega on seotud kaheksa inimest ja nii-öelda meelelahutusasutuse koldega on kokku seotud üheksa Kohtla-Järve ja Sillamäe haigusjuhtu.

Marje Muusikuse sõnul on jätkuvalt suurtest haigestunute arvust hoolimata hea, et praegu on kõigil tuvastatud haigusjuhtudel kindlad seosed olemas. "Kavatseme veel päris palju teste teha, et kõik haigestuda võinud inimesed tuleksid lähikontaktsete ringist võimalikult kiiresti välja," ütles ta. 

Järjekordne laustestimise voor seisab sel nädalal ees ka Jõhvi hooldekodus, kus koroonaviirus on tuvastatud ühe töötajal ja kuuel elanikul.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles