Peaminister ja tervisekaitsjad idavirulastele: oht koroonasse nakatuda on kõrge!

Erik Gamzejev
Copy
Peaminister Jüri Ratas.
Peaminister Jüri Ratas. Foto: Tairo Lutter / Postimees

"Koroonaviiruse levik Ida-Virumaal on stabiliseerunud, aga oht nakatuda püsib jätkuvalt kõrge," tõdevad maakonna elanikele neljapäeval tehtud pöördumises peaminister Jüri Ratas, terviseameti peadirektor Üllar Lanno ja teadusnõukoja juht professor Irja Lutsar.

Nad märgivad, et lähinädalad näitavad, kas uute nakatunute arv püsib samal tasemel, hakkab langema või tõuseb taas. "Selleks, et suudaksime viiruse levikut tõkestada ja elada võimalikult tavapärast elu, ei tohi kaotada valvsust töökohal, koolis, ühissõidukites, avalikus kohas ega ka pereringis," on kirjas pöördumises, milles nad kutsuvad idavirulasi üles kandma avalikes kohtades maski, vältima välisreise ja laadima oma nutitelefoni HOIA mobiilirakendust. 

Riik võiks toetada laustestimist ettevõtetes

Ratas, Lanno ja Luitsar märgivad, et on äärmiselt oluline, et kõigile töötajatele oleksid tagatud vajalikud ohutusmeetmed. "Kindlasti ei tohi tööle minna haigena, olles näiteks palavikus, nohus või köhides. See on oluline nii töötajale kui ka tööandjale. Halvemal juhul võib selle põhimõtte eiramine põhjustada kogu töökollektiivi nakatumise ja viia ettevõtte sulgemiseni ning töö kaotamiseni. Paikades, kus liigub või koguneb rohkem rahvast, näiteks hoonete sissepääsude juures, riietus- ja puhkeruumides või sööklates, peaksid inimesed hoidma distantsi ja kandma maski," teatasid nad. 

Viru Keemia Grupi juhatuse esimees Ahti Asmann  märkis sotsiaalmeedias, et ettevõte tegi majandus- ja kommuinikatsiooniministeeriumile (MKM) ettepaneku kaaluda laustestimise toetamist ettevôtetes. "MKM vahendas terviseameti soovitust, et testida on môtet siis kui tekivad sümptomid... Viskasime nende soovituse prügikasti ja tegime ise masstestimist. Ilma selleta oleks kindlasti olukord hullem," märkis ta. 

Ida-Virumaa on olnud sel sügisel kõige suurema  koroonaviirusega nakatumisega piirkond Eestis. Reedehommikuse seisuga oli terviseameti jälgimisel 983 Ida-Virumaa elanikku, kellest haigestunud on 188. Viimase 14 päeva haigestumus 100 000 elaniku kohta on Ida-Virumaal 134,8. Eesti keskmine näitaja on rohkem kui kolm korda väiksem − 39,45. 

Reedel lisandus Ida-Virumaale 10 uut positiivset proovi. Sel nädalal on viie päevaga uusi haigestumisjuhtumeid tulnud juurde kokku 43, mis on mõnevõrra vähem kui eelnevate nädalate esimeses pooles. 

Kõige kehvem seis on Sillamäel 

Kõige suurem kolle on praegu sellest nädalast kodusele distantsõppele läinud Sillamäe Vanalinna koolis, millega on seotud juba 34 haigestunut. Jõhvi hooldekodu koldega on seotud 19 inimest.  Neljapäeval lisandus mõlemasse koldesse üks uus inimene.

Haigestumise tase on kõige suurem Sillamäe linnas, kus on testimistega tuvastatud 75 nakatunut, mis teeb haigestumise tasemeks 100 000 elaniku kohta ligikaudu  600. 

Kohtla-Järvel on kolmapäeva pärastlõuna seisuga aktiivse koroonaviirusega inimesi 52, Narvas 23, Jõhvis 19, Toila vallas seitse, Narva-Jõesuus kuus, Lüganuse vallas viis ja Alutaguse vallas üks. 

Head Ida-Virumaa inimesed!

Pöördume teie poole otsustaval hetkel. Koroonaviiruse levik Ida-Virumaal on stabiliseerunud, aga oht nakatuda püsib jätkuvalt kõrge. Lähinädalad näitavad, kas uute nakatunute arv püsib samal tasemel, hakkab langema või tõuseb taas. See sõltub meie kõigi ühistest pingutustest. 

Selleks, et suudaksime viiruse levikut tõkestada ja elada võimalikult tavapärast elu, ei tohi kaotada valvsust töökohal, koolis, ühissõidukites, avalikus kohas ega ka pereringis.

Ida-Virumaa tööstusettevõtted ja teenindussektor on oluliseks osaks Eesti majandusest. On äärmiselt oluline, et kõigile töötajatele oleksid tagatud vajalikud ohutusmeetmed. Kindlasti ei tohi tööle minna haigena, olles näiteks palavikus, nohus või köhides. See on oluline nii töötajale kui ka tööandjale. Halvemal juhul võib selle põhimõtte eiramine põhjustada kogu töökollektiivi nakatumise ja viia ettevõtte sulgemiseni ning töö kaotamiseni. Paikades, kus liigub või koguneb rohkem rahvast, näiteks hoonete sissepääsude juures, riietus- ja puhkeruumides või sööklates, peaksid inimesed hoidma distantsi ja kandma maski. Nii on võimalik vältida viiruse levikut. Testimine on lihtne, ohutu ja usaldusväärne viis veenduda, et olete teistele ohutu.

Algaval koolivaheajal kutsume puhkama Eestis. Välisreisid tuleks lükata koroonaviiruse kõrge leviku tõttu teistes riikides edasi. Samuti tuleb arvestada, et sihtkohtades võivad kehtida erinevad piirangud.

Kui reisimine on siiski vältimatu, siis tuleb koju naastes arvestada eneseisolatsiooni kohustusega, mille lühendamiseks saab teha kaks testi, ühe saabudes ja teise nädal hiljem. Palun pidage meeles, et tavaelu juurde võib naasta alles pärast teise testi negatiivset tulemust. Ka lapsed tohivad kooli minna pärast teise testi negatiivset tulemust.

Kandke maski! Mask on lisakaitse distantsi hoidmise ja hea hügieeni kõrval. Mask peab katma nii nina kui ka suu. Ühe korra kasutatav mask tuleb visata pärast prügikasti.

Laadige oma nutitelefoni alla HOIA mobiilirakendus! See tööriist aitab kiiresti ja anonüümselt teavitada neid HOIA kasutajaid, kes on olnud koroonaviirusega nakatunuga lähikontaktis. Mobiilirakendus ei ohusta kuidagi kasutaja privaatsust ega jälgi kasutaja liikumisi või tegevusi.

Käitume vastutustundlikult ja hoiame üksteist, Ida-Virumaad ning kogu Eestit!

Lugupidamisega

peaminister Jüri Ratas,

terviseameti peadirektor Üllar Lanno,

teadusnõukoja juht professor Irja Lutsar

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles