Suri endine Sillamäe linnajuht ja Ida-Virumaa spordielu eestvedaja Valdek Murd

Põhjarannik
Copy
Valdek Murd juhtis Sillamäe linnavolikogu aastatel 1999-2005.
Valdek Murd juhtis Sillamäe linnavolikogu aastatel 1999-2005. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Esmaspäeval suri 77aastasena Sillamäe endine linnavolikogu esimees ja aastaid Ida-Virumaa spordielu vedanud Valdek Murd, keda tunti kui head kompromisside leidjat ja konfliktide lahendajat. 

13. novembril 1942. aastal Illuka vallas sündinud Murd oli palju aastaid energeetikute ametiühingutegelane. Aastatel 1992-1996 oli ta aselinnapea Ain Kalmaru juhitavas Kohtla-Järve linnavalitsuses. 

1997. aastal asus ta tööle Sillamäe aselinnapeana ja oli 1999. aastal ka linnapea rollis pärast toonase linnapea Jaak Tamme surma.

Aastatel 1999-2005 oli ta  Sillamäe linnavolikogu esimees. Nii 1999. kui ka 2002. aastal toimunud kohalikel valimistel oli ta Sillamäel suurim häältekoguja. 

2005. aasta sügisel, kui Valdek Murd otsustas ise omavalitsuse juhtimisest taanduda ja valimistel mitte osaleda, tõdes ta Põhjarannikule antud intervjuus, et omavalitsuses erinevate poolte vahel kokkuleppete saavutamine on olnud küllatki närvesööv töö. "Aga nii mõnigi lollus on tõesti õnnestunud ära hoida tänu nendele kompromissidele. Põhimõte on väga lihtne - tavaliselt on tõde ikka kusagil kahe tülipoole vahepeal ja seepärast tuleb jõuda ühisele arusaamisele, kus ta täpsemalt on ning kui mitu sammu kumbki pool kokkuleppe saavutamiseks peab tegema. Ega mingit standardset valemit ei ole. Tuleb osapooled tähelepanelikult ära kuulata, uurida kas probleem üldse ongi nii tõsine, kui esimese hooga paistab, ja arutleda, mis siis saab, kui kompromissini ei jõuagi, kellel sellest siis parem on," rääkis ta kompromisside otsimise kunstist. 

Aastatel 1996-2012 oli Valdek Murd Ida-Virumaa spordiliidu esimees. Ta on kuulunud ka Eesti spordiseltsi Kalev juhatusse ja Eesti Olümpiakomitee esindajate kogusse ning juhtinud Kultuurkapitali Ida-Virumaa eksperdirühma. 

Valdek Murd oli spordiseltsi Kalevi auliige, kes pälvis ka spordiseltsi  Ausa mängu auhinna Suur Mõõk. 2008. aastal tunnustati teda  Ida-Virumaa kultuuripärli tiitliga ning samal aastal sai ta ka Ida-Virumaa missioonipreemia.  Teda on autasustatud ka Ida-Virumaa teenetemärgiga. 

Valdek Murdi eestvedamisel on Ida-Virumaal korraldatud sadu spordivõistlusi, millest tuntumad on maletaja  Lembit Olli mälestusturniir ja Püssi seeriajooks. Kohtunikuna on ta tegutsenud enam kui tuhandel võistlusel. 

"Eks igaüks läheb omamoodi hulluks ja mul on väikesest peast tohutu suur spordihuvi olnud. Võisin olla 9- või 10aastane, kui me isaga hoolega jälgisime Paul Kerese käekäiku suurtel maleturniiridel. Võistluste läbiviimine on andnud mulle võimaluse kohtuda paljude huvitavate inimestega," on Valdek Murd rääkinud oma spordihuvist. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles