Kohtla-Järve ühistu vaidlus lahenes kohtus: korteriomanik ei tohi ise kaameraid paigaldada

Erik Kalda
, ajakirjanik
Copy
Kaasomandi jälgimiseks kaamerate abil peab enamik ühistu liikmeid selleks nõusoleku andma ning ka sellisel juhul tuleb kokku leppida, et salvestisi antakse välja vaid erandjuhtudel, näiteks varga tuvastamiseks. Foto on illustratiivne.
Kaasomandi jälgimiseks kaamerate abil peab enamik ühistu liikmeid selleks nõusoleku andma ning ka sellisel juhul tuleb kokku leppida, et salvestisi antakse välja vaid erandjuhtudel, näiteks varga tuvastamiseks. Foto on illustratiivne. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Riigikohtus jõudis lõpliku lahendini ühe Kohtla-Järve korteriühistu ning selle ühe liikme vaheline vaidlus selle üle, kas korteriomanik võib enda turvalisuse kaitsmiseks ilma ühistu nõusolekuta kaasomandile turvakaameraid paigaldada või mitte. 

Kohtla-Järve Ahtme linnaosas asuv Lehola 4 korteriühistu pöördus kohtusse avaldusega, mille kohaselt paigaldas üks ühistu liige 2017. aastal maja kandeseintele ja sissekäigu juurde videokaamerad. Ühistu koosolekul otsustati häälteenamusega, et korteriomanikud ei ole nõus videokaamerate paigaldamisega ning need tuleb demonteerida. Ühistu esindaja kinnitas, et kandeseinad ja aknad on kaasomandi esemed ning nende kasutamiseks on vajalik teiste kaasomanike nõusolek, pealegi töödeldakse kaameratega lubamatult isikuandmeid.

Omanik vaidles vastu

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles