PÄEVA PILT Pronksist Kaljo Kiisk sai sünniaastapäeval kaela unikaalse salli

Põhjarannik
Copy
Kaljo Kiisa kujul lehvis filmimehe 95. sünniaastapäeval kaelas unikaalne sall.
Kaljo Kiisa kujul lehvis filmimehe 95. sünniaastapäeval kaelas unikaalne sall. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Jõhvi kontserdimaja kõrval asuv Kaljo Kiisa pronkskuju sai filmimehe 95. sünniaastapäeval kaela salli, millele on trükitud kaadrid tema filmidest. 

Salli seadsid pronksist Kiisale kaela Jõhvi kontserdimaja direktor Piia Tamm ja samas hoones tegutseva Jõhvi kultuuri- ja huvikeskuse direktor Anne Uttendorf. 

3. detsembril 1925. aastal Ida-Virumaal Vaivina külas sündinud Kaljo Kiisk oli Eesti näitleja ja filimilavastaja. Tema poolt  lavastatud 17  mängufilmist on tuntumad "Keskpäevane praam" (1967), "Hullumeelsus" (1968) ja Nipernaadi (1983). 

Näitlejana mängis ta end Eesti rahva südametesse Liblena "Kevades" ja "Suves", aga ka Johannesena teleseriaalis "Õnne 13". Ta on olnud ka Ida-Virumaa saadik riigikogus.

Kaljo Kiisk on meenutanud, et  oli põlvepikkune poisikene, kui kinolinalt esimest korda filmi vaatas - tummfilmiajastu ühte tippteost, Charlie Chaplini šedöövrit. See juhtus Jõhvi mõisas, mitte kaugel praegusest kontserdimajast, mille juurde seitse aastat tagasi tema kuju püsitati.  Kuju valmis skulptorite Aivar Simsoni ja Paul Männi käe all enam kui 80 eraisiku ja ettevõtte annetuse toel. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles