VIDEO Päästjad ajavad uisutajaid jäält minema

Erik Kalda
, ajakirjanik
Copy
Kuigi päästjad väidavad, et Voka tiigil on jää ohtlikult nõrk, on uisutajad ja kalamehed teist meelt. Ka sel esmaspäeval oli jääl mitu õngitsejat.
Kuigi päästjad väidavad, et Voka tiigil on jää ohtlikult nõrk, on uisutajad ja kalamehed teist meelt. Ka sel esmaspäeval oli jääl mitu õngitsejat. Foto: Erik Kalda / Põhjarannik

Viimastel päevadel on päästjad saanud mitmeid väljakutseid selle pärast, et inimesed on jääl. Kui päästjad leiavad, et siseveekogudel viibimine on nõrga jää tõttu veel ohtlik, siis uisutajad on teist meelt.

Reedel kell 14.23 sai häirekeskus teate, et Voka tiigi jääl uisutavad lapsed. Reageeriti suurte jõududega: välja sõitis kolm pääste-, kaks politsei- ja üks kiirabiauto.

Nende saabudes oli tiigi jääl kolm noort uisutajat ning üks kalamees. "Kuna ta oli jää peal, järeldasid noored, et jää kannab," selgitas Ida päästekeskuse pressiesindaja Jevgenia Parv.

Üks uisutajatest oli Riho Unt, kelles tekitas hämmingut operatiivteenistuste selline reageerimine, kuigi tema sõnul mingit ohtu polnud. "Olen seal 30 aastat uisutanud ja tean neid olusid väga hästi. Voka tiigis on veevool väga nõrk ja praegu on seal käimine täiesti ohutu," sõnas ta. Ta kirjeldas, kuidas üks päästeametnik jääle minnes neljakäpukile laskus, ja nimetas seda tsirkuseks. 

Kuna kalamehed olid jäässe auke puurinud, siis mõõtsid uisutajad kohapeal ka jää paksust, ning see oli vähemalt 8 sentimeetrit.  

Päästeameti hinnangul on seda vähe. "Vaatamata sellele, et jää võib olla mõnes kohas 10 cm paks, jääle minna ei tohi," rääkis Parv.

Riho Unt lausus, et kuigi päästeametnik oli talle öelnud, et jääle minek on praegu ebaseaduslik, ei õnnestunud tal kusagilt sellele kinnitust leida.

Nädalavahetusel said päästjad jääl olevate inimeste tõttu kuus väljakutset − kõik Narva piirkonna siseveekogudele.

"Jää mõõtmised näitavad, et jää paksus on küll saavutamas nõutava 10 cm piiri, aga silmas tuleb pidada ka seda, et jääolud ei ole terve veekogu ulatuses ühesugused ja mõnes kohas võib jää olla ikkagi ohtlikult õhuke. Ilmaolud on muutlikud ja sellest sõltub otseselt ka jääkatte tekkimine veekogudele," teatas Ida päästekeskus. 

Jevgenia Parv ütles, et suure tõenäosusega teatatakse teisipäeval, 15. detsembril amelikult jääle mineku keelust, kuna lähiajal lubatakse plusskraade.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles