Toila rahvahääletuse võitis rannaala

Sirle Sommer-Kalda
, ajakirjanik
Copy
Meri varustab Toila randa ajupuu nottidega, aga kaasava eelarve hääletajate arvates kuluksid ära ka mugavamad pingid.
Meri varustab Toila randa ajupuu nottidega, aga kaasava eelarve hääletajate arvates kuluksid ära ka mugavamad pingid. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Toila valla elanikud said kuni 19. jaanuarini hääletada kaasava eelarve ettepanekuid ning valisid meelepärasemaks rannakiikede ja -pinkide idee.

Rannainventari idee esitas Sander Lillepuu, kes peab Toila sadamas Mererestot. Tema soov on asendada Toila randa varem paigaldatud puidust pingid, mis ära mädanesid, uute ja ilmastikukindlamatega. Peale selle muudaks ta avatud rannaala atraktiivsemaks kiikede paigaldamisega.

Toila projektiidee kogus 228 häält. 20 häält vähem sai Kohtla-Nõmme kooli esitatud kogukonnaaia idee.

Eelmisel aastal toimus kaasava eelarve hääletus sotsiaalmeedias ja paberil, tõmmates kaasa mitu tuhat inimest. Uue korra järgi viidi hääletus läbi infosüsteemis VOLIS, kuhu saab siseneda ID-kaardi või Mobiil-IDga, ja osavõtt jäi märksa leigemaks. Hääleõiguslikke inimesi oli kokku 3965 (hääletada said Toila valla elanikud alates 16. eluaastast) ja hääletusprotsent 11,2.

"Esimesel aastal soovisime testida Facebooki lahendust ja vaadata, kui palju see inimesi kaasab ning mis on kaasava eelarve laiem mõju. Sotsiaalmeedia hääletuse miinuseks on, et võidab see, kellel on rohkem sõpru ja sotsiaalset kapitali. Kogemus näitas, et hääletati ka Brasiiliast ja Peterburist," selgitas Toila valla arendusnõunik Mehis Luus.

Uue korraga lootis vald tagada, et otsustavaks saavad kohalike elanike eelistused.

Rebimist tekkis aga selgi korral ja hääletus sai tõelise hoo sisse just viimasel päeval. "Kuulsin, et kogukonna eestvedajad hakkasid inimesi läbi helistama, sest kui vahe oli vahepeal paar häält, siis see paratamatult tekitab hasarti," rääkis Luus.

Ta leidis, et VOLISe hääletus on kogukonna sidujana parem. "See pani kogukonna omavahel rohkem koostööd tegema ja Kohtla-Nõmme kooli projekt pakkus väga head konkurentsi."

Arendusnõuniku sõnul tasub mõelda sellele, kuidas inimesi tulevikus veel rohkem hääletamise juurde tuua. "Küsimus on, kas 10 000 eurot on summa, mis toob väga sisukaid projekte, mille vahel valida. Ehk peaks mõtlema selle tõstmisele?"

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles