Jaanuari jooksul kasvas Ida-Virumaa töötute armee poole tuhande võrra

Erik Gamzejev
Copy
Töötukassa.
Töötukassa. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Alanud aasta esimese kuuga kasvas Ida-Virumaal registreeritud töötute arv ligemale poole tuhande võrra ja ulatub üle 8500. 

Kui aasta alguses oli töötukassas registreeritud 8013 Ida-Virumaa inimest, siis 31. jaanuariks oli neid juba 8510 ehk 497 võrra rohkem. Töötuse määra kõver on kõigest ühe kuuga roninud 13,2 protsendilt 14 protsendini, mis on ülekaalukalt suurem kui üheski teises maakonnas.

Eesti keskmine näitaja on 8,8, Ida-Virumaale järgnevatel Valgamaal 10,4 ja Pärnumaal 10,3. 

Töötute arv Ida-Viru omavalitsustes

1. Narva 3971

2. Kohtla-Järve 2127

3. Sillamäe 793

4. Jõhvi 582

5. Lüganuse 395

6. Narva-Jõesuu 256

7. Alutaguse 208

8. Toila 178  

Ida-Virumaal kokku: 8510 

Aastaga on Ida-Virumaal töötute arv kasvanud ligemale kahe tuhande võrra ja kahe aastaga ligemale 2700 võrra. Praegune töötuse tase on maakonnas viimase kümne aasta suurim. Oluliselt on mõne aastaga vähenenud ka pakutavate töökohtade arv Ida-Virumaal. Kui 2019. aasta detsembris oli neid 521, siis eelmise aasta lõpus vaid 293. 

Tööpuuduse järsu tõusu Ida-Virumaal on põhjustanud Euroopa Liidu kliimapoliitikast tingitud töökohtade kokkutõmbumine põlevkivitööstuses ja riigi nõrk võimekus soodustada selle asemele uute töökohtade loomist ligikaudseltki samas mahus. Viimase aasta jooksul on tööpuuduse tõusu võimendanud ka koroonakriisist tingitud majandustegevuse piirangud, mis on Ida-Virumaad puudutanud tugevamini kui enamikku teisi maakondi. 

Töötukassa Ida-Virumaa osakonna juhataja Anneki Teelahk märkis, et töötuid lisandub peaaegu kõigist valdkondadest. "Loodame, et kui alates veebruarist tohivad spaad ja ka teised meelelahutusasutused piiranguid arvestades jälle tegutsema hakata, pidurdub töötuse kasv ja osa koondatud töötajaid saab taas tööle. Aga praegu ei saa selle kohta midagi prognoosida," sõnas Teelahk, mööndes, et kui ettevõtted ja asutused on peatanud oma tegevuse päeva pealt, siis tegevuse taastamine ei käi sugugi kiiresti. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles