Sinimägede sõjamuuseumis näeb lennukit ja peagi ka tanki

Sirle Sommer-Kalda
, ajakirjanik
Copy
"Loomulikult pole pool sajandit vees ligunenud lennuk läikiv ja ühes tükis ning palju tööd on veel ees. Sellest hoolimata on lennukil jutustada suur lugu 1944. aasta sündmustest Kirde-Eestis," ütles sõjamuuseumi juhataja Ivika Maidre.
"Loomulikult pole pool sajandit vees ligunenud lennuk läikiv ja ühes tükis ning palju tööd on veel ees. Sellest hoolimata on lennukil jutustada suur lugu 1944. aasta sündmustest Kirde-Eestis," ütles sõjamuuseumi juhataja Ivika Maidre. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Uuest aastast näeb Vaivara Sinimägede muuseumis ründelennukit IL-2; suvel loodetakse välja panna tank T-34. Mõlemad sõjamasinad on kohalikud ajaloohuvilised välja tõmmanud Kurtna järvedest.

14. veebruaril 1944. aastal lahkus Leningradi lähedalt lahingusse ründelennuk IL-2 ega naasnud enam kunagi. 1999. aastal tõstsid Ida-Viru sõjaajaloo klubi Otsing ning akvalangistide klubid Akvanaut ja Ihtüander sellesama lennuki jäänused üles Konsu järvest. Sellest aastast jõudis lennumasin Sinimägede sõjamuuseumi püsinäitusele.

Hädavajalik tehtud 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles