Narva elektrijaamad püstitasid kahe viimase aasta tootmisrekordi

Erik Gamzejev
Copy
Riik kompenseerib poole võrgutasudest.
Riik kompenseerib poole võrgutasudest. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Ligemale kahe aasta pikkuse vahe järel on tänavu veebruaris Eestis tekkinud olukord, kus kodumaal toodetud elekter katab püsivalt suurema osa tarbimisest. 

Näiteks selle nädala teisipäeva hommikul ulatus Eestis elektri tootmine 1435 megavatini, tarbimine oli sel ajal 1335. Lõviosa elektrist tuli Narva jaamadest, tuuleenergia osa on kogu talve jooksul jäänud enamasti alla 100 megavati. 

Samal tipphetkel oli Eesti Energia Narva elektrijaamade tootmisvõimsus tasemel 1205 megavatti.  Viimati tootsid Narva jaamad nii palju elektrit kaks aastat tagasi - 2019. aasta 6. veebruari õhtul. 

Elektrijaamu, kaevandusi ja õlitehaseid hõlmava Eesti Energia tütarfirma Enefit Power juhatuse esimees Andres Vainola ütles, et veebruaris on Narva jaamad suurema osa ajast tootnud üle 1000 megavati elektrit. Järgmise nädala alguses käivitatakse ka lühiajalises hoolduses olev Eesti elektrijaama 4. energiaplokk, mis võimaldab tõsta elektri tootmist Narva jaamades kuni 1300 megavatini. "See oleks maksimum, mida oleme võimelised välja andma," sõnas ta. 

Viimase kahe aasta jooksul on tootmismaht enamiku ajast olnud alla 500 megavati. Erandlik olukord tekkis vaid mullu sügisel, kui Riias toimunud avarii tõttu õnnestus Narva jaamadel mõneks päevaks pääseda turule ligemale tuhande megavatiga. 

Vainola sõnul on Enefit Poweri ülesanne olukorras, kus kogu piirkonnas valitseb  elektrienergia defitsiit, hoida oma klientidel tuled põlemas ja toad soojas. "Selliste külmade ilmade puhul on selge, et tuult ei ole ja ka päikest mitte eriti. Võime päris uhked olla, et päris mitmetel tundidel ja päevadel katame ka Soome elektridefitsiiti," märkis ta. 

Ta lisas, et põlevkivi kõrval kasutab Auvere jaam praegu 40 protsendi ja Balti jaama üks plokk 20 protsendi ulatuses ka biomassi. "See ei ole ümarpalk, vaid  sertifitseeritud jäätmepuit," kinnitas ta. 

Tootmise suurenemise tõttu on Enefit Power kutsunud tööle tagasi ka ligemale kümmekond lisatöötajat.   

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles