Alutaguse hoolekeskuses on koroonasse nakatunud 33 inimest

Külli Kriis
, ajakirjanik
Copy
Alutaguse hoolekeskus keeras nakatumiste tõttu taas külastajatele ukse lukku.
Alutaguse hoolekeskus keeras nakatumiste tõttu taas külastajatele ukse lukku. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Alutaguse hoolekeskuses andis pühapäevane laustestimine 33 positiivset koroonaproovi; rohkem kui pooled nakatunutest olid esimest korda vaktsineeritud.

30. jaanuari õhtul kutsuti Alutaguse hoolekeskuses hingamisraskustega elanikule kiirabi. Haiglas tuvastati tal koroonaviirus.

Ülejärgmisel päeval testiti hoolekeskuses kiirtestidega kõiki elanikke ja töötajaid, positiivseks osutus üks elanik.

"Nii saime üsna kiiresti teada, et viirus jõudis meie majja seda positiivse testi saanud elanikku külastanud inimese kaudu. Temagi osutus nakatunuks, ehkki külastuse ajal ta seda ei teadnud ega olnud tal ka mingeid sümptomeid," rääkis hoolekeskuse juhataja Kristiina Ets.

Loodame, et vaktsiin ikka natuke juba töötab ja haigus kulgeb kergemalt.

Kristiina Ets

Nädal hiljem tehtud laustestimine lisas veel hulga positiivseid tulemusi. Teisipäevase seisuga oli hoolekeskuses nakatunud 30 elanikku ja kolm töötajat.

Haigestusid ka vaktsineeritud inimesed

Umbes pooled nakatunud elanikest ja kõik nakatunud töötajad olid esimese vaktsiinidoosi saanud.

"Vaktsineerimise ja nakatumise vahele jäi seitse-kaheksa päeva, tõenäoliselt ei olnud vaktsiin veel jõudnud piisavalt mõjuma hakata," arvas Ets pärast arupidamist terviseametiga. "Loodame, et see vaktsiin ikka natuke juba töötab ja haigus kulgeb kergemalt."

Etsi sõnul tundub praegu, et mullukevadisega võrreldes põetaksegi praegu haigust kergemalt.

"See inimene, kes meilt haiglasse viidi, lubati homme juba koju lasta," ütles ta teisipäeva õhtul.

Hoolekeskuses on nakatunute seas ka üks inimene, kes põdes koroonat kevadelgi. Ja veel üks kevadel põdenu, kelle viimatise testi tulemus oli piiripealne.

Alutaguse hoolekeskuses on vaktsineeritud kõik töötajad ja umbes 70% elanikest.

"Vaktsineerimata on need elanikud, kes ise seda ei tahtnud või kelle tervislik seisund vaktsineerimist ei luba," täpsustas Ets.

Neid, kes jaanuaris esimese doosi said, hakati kolmapäevast alates teist korda vaktsineerima. Muidugi ainult neid, kelle koroonatesti tulemus negatiivne oli, ülejäänutel tuleb enne teise doosi saamist uus testimine ära oodata.

Külastajatele suletud

Kuni uute nakatumisteni olid hoolekeskuses külastused lubatud. Seda muidugi kõiki ettevaatusabinõusid kasutades ning valdavalt külastusalal, et kokkupuuteid vähendada.

31. jaanuarist on keskus külastajatele suletud. Esialgu 14. veebruarini, ent Ets peab tõenäoliseks, et see aeg mõnevõrra pikeneb.

"Külastajate eemalejäämine on meie elanikele väga raske, pidevalt küsitakse meilt, millal lähedased jälle tulla tohivad," ütles ta.

Alutaguse abivallavanem Kairi Hõbemeri ütles, et rohkem aktiivseid koroonakoldeid vallas ei ole.

"Üksikuid nakatunuid on, aga kollet mitte − seda kinnitas täna ka terviseamet."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles