VKG võib oma õlitehased kinni panna veel enne 2030. aastat

Erik Gamzejev
Copy
VKGs valmis kolmas Petroteri õlivabrik alles 2015. aasta lõpus. Selle avamisel kõnelnud toonane majandusminister Kristen Michal nimetas VKGd põlevkivisektoris suunanäitajaks. "Kui mõtleme Euroopa Liidu keskkonnapoliitika peale laiemalt, siis tulevikus saavad hakkama ikkagi vaid need ettevõtted, kes suudavad põlevkivi rohkem väärindada ning keskkonnasõbralikult ja efektiivsemalt tegutseda," märkis ta tookord. Nüüd on poliitiliste regulatsioonide tulemusel ka selle vabriku tulevik muutumas tumedaks.
VKGs valmis kolmas Petroteri õlivabrik alles 2015. aasta lõpus. Selle avamisel kõnelnud toonane majandusminister Kristen Michal nimetas VKGd põlevkivisektoris suunanäitajaks. "Kui mõtleme Euroopa Liidu keskkonnapoliitika peale laiemalt, siis tulevikus saavad hakkama ikkagi vaid need ettevõtted, kes suudavad põlevkivi rohkem väärindada ning keskkonnasõbralikult ja efektiivsemalt tegutseda," märkis ta tookord. Nüüd on poliitiliste regulatsioonide tulemusel ka selle vabriku tulevik muutumas tumedaks. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik /Arhiiv

Kohtla-Järvel 1600 inimesele tööd andev Viru Keemia Grupp võib lõpetada põlevkivist õli tootmise juba vähem kui kümne aasta pärast, juhul kui poliitiliste otsuste tulemusel kasvab süsinikumaks mitu korda.

Viru Keemia Grupi (VKG)  juhatuse esimehe Ahti Asmanni sõnul paiskavad Kohtla-Järvel asuvad õlivabrikud ja elektrijaamad õhku 1,4 miljonit tonni süsihappegaasi. Praegu Euroopas kehtiva kauplemiskorra kohaselt saab VKG tasuta kvoote 0,9 miljoni tonni eest, ülejäänu eest tuleb maksta ja alanud aastal on see kulu ligikaudu 11 miljonit eurot. Tasuta saadavate kvootide hulk väheneb praegu iga aastaga 2,2 protsenti. 

Tõusev maksukoormus hävitab 1600 töökohta

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles