Moderna saabumine tõmbas Narvas vaktsineerimise surnud punktist liikuma (1)

Ilja Smirnov
Copy
Narvalane Grigori keeldus mitmel korral vaktsineerima tulemast, kuid sai siis teada, et saadaval on Moderna vaktsiin. "Helistasite meile eile ja teil vedas, lihtsalt vedas!" ütleb õde patsiendile, otsekui tema varasemaid keeldumisi talle meelde tuletades.
Narvalane Grigori keeldus mitmel korral vaktsineerima tulemast, kuid sai siis teada, et saadaval on Moderna vaktsiin. "Helistasite meile eile ja teil vedas, lihtsalt vedas!" ütleb õde patsiendile, otsekui tema varasemaid keeldumisi talle meelde tuletades. Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

"Kas me oleme teile katsejänesed või?!" Sellised sõnad vastuseks kutsele tulla end koroonaviiruse vastu vaktsineerima solvavad arste, ent vaktsineerimisprotsessi ennast ei häiri kuidagi. Oma vaktsiinidoosi järele tulevad juba needki, kes on oma varasematest kahtlustest üle saanud. Vaktsineerimisest keeldujaid nimetavad arstid ja õed omavahelistes vestlustes aeg-ajalt ühe või teise halvustava sõnaga, mida aga ajalehes ära trükkida oleks taktitu.

Ida-Virumaa on seni olnud vaktsineerimise tempos ülejäänud Eestist kõvasti maas. Esmaspäevase seisuga oli Ida-Virumaa vaktsieeritud vaid 8,3  protsenti elanikest. Eesti keskmine näitaja oli samal ajal 14,6 protsent, naabermaakondadest Jõgevamaal 20,7 ja Lääne-Virumaal 17,4 protsenti. 

Möödunud nädalavahetusel toimus Narvas suur vaktsineerimiskampaania. Kahe päeva jooksul sai Narva haigla vaktsineerimiskeskuses oma Moderna doosi kätte 516 ning perearstikeskuses 320 eakat inimest.

Nendesse kahte peamisesse tõmbekeskusesse kogunesid need, kes koroonaviiruse vastu vaktsineerimise olulisuses ja vajalikkuses ei kahtle. Kõik kahtlejad jäid ukse taha. Nii näiteks puikles järjekordse vanainimese kohale toonud taksojuht ise vastu: tema viivitab kaitsesüstimisega, ei usalda teadust või ootab nagu paljud teisedki Vene Sputnikut.

Kiireloomuline vaktsineerimine

Kui Narva haiglas tundus olukord vaktsineerimise ajal suure rahvahulga tõttu puhuti pingeline, siis perearstikeskuses oli see südamlikum. Selle juhataja, perearst Valentina Mišenkova talutas laupäeval vanureid ise käevangus kohale, nood püüdsid liikuda ettevaatlikult, kiirustamata ja vähem närveldada.

Narva haigla vaktsineerimiskeskuse poolhämaras koridoris muretsevad mõned inimesed üleliia. Vererõhku mõõtev ja patsientide enesetundel silma peal hoidev doktor Alexey Semykin (fotol keskel) töötab kiiresti, liikudes ühe inimese juurest teise juurde peaaegu joostes ning püüdes kaaskodanikes tekkivaid pingeid maha võtta.
Narva haigla vaktsineerimiskeskuse poolhämaras koridoris muretsevad mõned inimesed üleliia. Vererõhku mõõtev ja patsientide enesetundel silma peal hoidev doktor Alexey Semykin (fotol keskel) töötab kiiresti, liikudes ühe inimese juurest teise juurde peaaegu joostes ning püüdes kaaskodanikes tekkivaid pingeid maha võtta. Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Laupäeval käis seal vaktsineerimine viies kabinetis, pühapäeval ühes. Oluline ülesanne on vältida inimeste kogunemist, kõik tulevad just neile määratud kellaajal. Kuid äärmiselt kitsas koridor täitub sellest hoolimata inimestega: nad seisavad, istuvad, sisenevad ja väljuvad. Mõned neist alles ootavad vaktsineerimist ja mõned on juba jälgimisel − 10-15 minutit pärast süsti toimub arstlik kontroll.

Siin pole midagi keerulist, kõik käib kiiresti. Raskem oli rahvas lühikese aja jooksul kokku kutsuda.

Valnetina Mišenkova

Protsessi käiku kommenteerides rääkis Mišenkova peamisest probleemist: "Vaktsiin ei laekunud plaanipäraselt ning seetõttu toimub vaktsineerimine avraalrežiimis. Muus osas aga pole siin midagi keerulist, kõik käib kiiresti. Raskem oli rahvas lühikese aja jooksul kokku kutsuda."

"Inimestel on kõhklusi ja osa ka keeldub. Teatavasti on ka propagandat ja eriarvamusi, kes mida räägib − inimesed kuulavad kõike. Meil on ebameeldiv kuulda, kui öeldakse, et kas me oleme teile katsejänesed. See solvab ja samas on neist inimestest ka kahju, sest hiljem on neil haiguse läbipõdemine raske," rääkis ta.

Narva linnavolikogu liige Galina Vologdina sai laupäeva hommikul perearstikeskuses esimese doosi Modernat ning lubas vaktsineerimisprotsessi ka fotole jäädvustada. "Enesetunne pole kuidagi muutunud, kõik on hästi," sõnas ta kümme minutit hiljem.
Narva linnavolikogu liige Galina Vologdina sai laupäeva hommikul perearstikeskuses esimese doosi Modernat ning lubas vaktsineerimisprotsessi ka fotole jäädvustada. "Enesetunne pole kuidagi muutunud, kõik on hästi," sõnas ta kümme minutit hiljem. Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Mišenkova meenutas, kui väga arstid vaktsineerimise algust ootasid. "Selle vajalikkuses pole kunagi mingit kahtlust olnud, sest me näeme patsiente ja näeme ka tagajärgi."

Patsient on rahul − kõik on rõõmsad

Oma vanuse kohta südikas narvalane Grigori keeldus kutsest tulla end koroona vastu vaktsineerima mitmel korral, kuid saanud teada, et nüüd on ka Moderna saadaval, helistas ise perearstile. Oma varasematest kõhklustest räägib see elurõõmus härra nüüd kõlava naeruga: "Ma arvasin, et minu vanuses pole see võib-olla eriti vajalik − nagunii on varsti jumala juurde jutule minek..."

"Kuid nad ei jäta ju rahule," osutab Grigori õrnalt naeratades valgetes kitlites daamidele, kes teda protseduurikabinetis ootavad.

"Eile helistasite meile ja teil vedas, lihtsalt vedas!" ütleb õde Grigorile, otsekui tema varasemaid keeldumisi talle meelde tuletades.

Süst saab tehtud meisterlikult − jõuad vaid korra silma pilgutada. Järgnevad tavapärased juhtnöörid: "Täna pesta ei tohi, kehatemperatuuril tuleb silma peal hoida ning vajaduse korral võib palavikualandajat võtta. Praegu aga istuge 10-15 minutit koridoris."

Grigori on kõigega rahul. "Pärast sellist stressi..." alustab ta oma küsimust. Meditsiiniõde Irina Kazak haarab südika meesterahva mõtte lennult kinni: "Ei! Alkoholi ei tohi ei täna ega homme tarbida." Õhus olnud pinged on lõplikult maandatud ning kõik naeravad.

"Järgmine!" Protsess läheb edasi.

Arst: "Mina olen täiesti rahulik"

Narva haiglas käis vaktsineerimine spetsiaalselt selleks eraldatud keskuses esimesel korrusel kolmes kabinetis. Koridoris oli väga palju inimesi.

"Mina ei kahelnud üldse," ütleb äärmiselt positiivselt meelestatud Marina. "Mul on suhkurtõbi, mul käivad lapsed ja lapselapsed külas, seepärast pean kindlasti end vaktsineerima, et mulle midagi külge ei hakkaks. Nii et mina tulin meeleldi. Tõsi küll, AstraZeneca suhtes oli kahtlusi, kuid seda mulle ei pakutudki. Ning kui öeldi, et on Modernat, siis panin end kohe kirja − ja siin ma olengi. Mul on hea meel, seda enam, et siin on palju inimesi, mis tähendab, et ma pole üksi."

Kümne doosi vaktsiinipudelit võib pärast avamist kasutada kuus tundi, ent praktikas kulub see ära tunni ajaga. "Näete, siin on nimekiri: me kutsume poole tunni sees vaktsineerima viis inimest," räägib ja näitab Irina Kazak.
Kümne doosi vaktsiinipudelit võib pärast avamist kasutada kuus tundi, ent praktikas kulub see ära tunni ajaga. "Näete, siin on nimekiri: me kutsume poole tunni sees vaktsineerima viis inimest," räägib ja näitab Irina Kazak. Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Haigla poolhämaras koridoris on mõned eakad inimesed mures. Erutusest tõuseb neil vererõhk ning arstid paluvad neil veel veidi istuda ja maha rahuneda. Pakuvad vett ja midagi rahustavat.

Koridoris viibivate inimeste vererõhku mõõtev ja nende enesetundel silma peal hoidev doktor Alexey Semykin töötab kiiresti, liikudes ühe inimese juurest teise juurde peaaegu et joostes. Ta püüab kaaskodanikes tekkivat pinget leevendada nii, nagu oskab. "No kuulge, mis muutub sellest, et keegi läks enne teid, mitte pärast?" pöördub ta ühe naisterahva poole, kes üritab kabinetti pääsemise järjekorras sotti saada.

"Kas teilt on raha ära võetud või teid solvatud?" küsib Semykin naiselt, kui too ise arsti rahustada püüab. "Mina olen täiesti rahulik," pareerib doktor. "Me ei ole väsinud, me lihtsalt mõõdame riskide minimeerimiseks kõigil vererõhku ning mõnikord juhtub, et seda tuleb kellelgi mitu korda mõõta. See tarbetu vestlus siin lihtsalt juhib tähelepanu kõrvale..."

Ažiotaaž haiglas: kas Sputnikut toodi?

Narva haigla vanemõde Natalja Metelitsa ütles, et teisel vaktsineerimispäeval tuli nende juurde plaanitud 165 inimese asemel 246. Tõenäoliselt levis info pärast esimest vaktsineerimispäeva inimeselt inimesele.

Narva haigla juht Olev Silland märkis, et osa inimesi tuli kohale valel ajal, mis põhjustas tunglemist ja segadust. "Kuid inimesed istusid kannatlikult ja ootasid oma järjekorda."

"Kohati emotsionaalselt, kohati asjalikult pidin kohtlema nii vaktsiini saama tulnud inimesi kui ka nende emotsionaalseid sugulasi. Ilm oli ilus ja kevadine − võib-olla aitas see üldisele positiivsusele kaasa," lisas Silland.

Natalja Metelitsa sõnul palusid mõned eriti umbusklikud inimesed näidata neile vaktsiinipakendeid, veendumaks oma silmaga, et neile süstitakse just nimelt Modernat, mitte AstraZenecat. Mõned inimesed tundsid ka huvi, kas Sputnikut on toodud. Saades teada, et ei ole, nõustusid nad Modernaga.

Esimesel vaktsineerimispäeval kerkis Narva haiglas kuuel inimesel vererõhk väga kõrgele ning nad saadeti erakorralise meditsiini osakonda. "Üks juhtum oli väga raske ning sellega tegeldi EMOs umbes kolm tundi, ent päeva lõpuks sai ka see inimene siiski vaktsineeritud," märkis Metelitsa. Teisel päeval vajas abi juba ligi kakskümmend vaktsineerimisjärjekorras oodanud inimest.

"Mitte kellelgi ei olnud vaktsiini suhtes raskeid reaktsioone, mis vajanuks arstiabi," täpsustas Metelitsa.

Narva haigla ja Narva perearstikeskus jätkavad sel nädalal kõikide 70aastaste ja vanemate inimeste koroona vastu vaktsineerimist. Haiglas vaktsineerimise aja saab tööaegadel kokku leppida telefonil 356 1144 ja perearstikeskuses telefonil 356 1450.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles