Suri Jõhvi aukodanik ja seltsielu eestvedaja Eugen Vaher

Põhjarannik
Copy
Eugen Vaher oli üle poole sajandi Jõhvi seltsielu säravaid eestvedajaid.
Eugen Vaher oli üle poole sajandi Jõhvi seltsielu säravaid eestvedajaid. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Suure reede hommikul suri 92aastasena Jõhvi aukodanik, kauaaegne kultuuri- ja seltsielu eestvedaja ning pensionäride ühenduse esimees Eugen Vaher. 

Jõhvi ja Ida-Virumaa pensionäride ühendus märgivad järelhüüdes, et Eugen Vaher oli ülimalt siiras ja heatahtlik, alati abivalmis, huumorimeelne ja südamlik inimene, kes vedas kohalike pensionäride seltsielu alates 1994. aastast kuni elupäevade lõpuni. Tänu tema eestvedamisele tegutsevad ühenduses draamaring Mask, vokaalansamblid Vanad Viisid ja Elulõng, instrumentaalansambel Omad Poisid, rahvatantsuansambel Värten ja kodukultuuriring Kudum.

Eugen Vaher õppis finantsistiks, kuid tegi kogu elu kultuuritööd. 80 aasta juubeli eel Põhjarannikus ilmunud loos märkis ta, et on oma arvepidamise põhjal esinenud rahva ees 14 500 korda. Ta tegi oma elus rahvatantsu, laulis nii ansamblis, kooris kui solistina; ta lavastas teatritükke ja mängis neis ise; lõi trummi ja pani kontrabassi kõlama; korraldas lugematul arvul üritusi.  Muu hulgas pidas ta ka Jõhvis asunud rajooni kultuurimaja direktorit ametit. "Jõhvis sai ikka üritusi tehtud nii, et seda rahvalikku poolt oleks rohkem ja Eesti jääks kõlama," meenutas ta nõukogude ajal korraldatud üritusi. 

Vaher seisis aktiivselt ka eakate huvide eest. Näiteks 2001. aastal pöördus Jõhvi pensionäride ühendus võimude poole taotlusega, et pension oleks 45% keskmisest palgast. 

Eugen Vaher oli aastaid Jõhvi volikogu liige ja 2009. aastal valiti ta Jõhvi aukodanikuks. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles