JUHTKIRI Ida-Virumaa minister on vajalik

Põhjarannik
Copy
Portfelliga või ilma, aga valitsuses peab olema poliitik, kes juhib Ida-Virumaa õiglaste ülemineku protsessi.
Portfelliga või ilma, aga valitsuses peab olema poliitik, kes juhib Ida-Virumaa õiglaste ülemineku protsessi. Foto: PEETER LANGOVITS / PM/SCANPIX

President Kersti Kaljulaid soovitas poliitikutel määrata ametisse Ida-Virumaal rohepööret läbi viiv projektijuht või portfellita minister. 

Tavaolukorras paistaks Eesti-suuruses väikses riigis vaid ühe maakonnaga tegeleva ministri koha loomine priiskamisena. Ida-Virumaa puhul on Ida-Viru ministri ametikoha loomine Põhjaranniku arvates aga põhjendatud.

Eri valitsused ja ministeeriumid maadlevad Ida-Virumaa probleemidega rohkem kui veerand sajandit. Vale oleks öelda, et kogu see töö on tühja läinud, kuid soovitud tulemused kipuvad ikkagi käeulatusest välja jääma. Nõnda on Ida-Virumaa endiselt suurima tööpuudusega piirkond Eestis. Sellest tulenevad paljud teised probleemid. 

Kolmapäeval alanud õiglase ülemineku visioonipäevadel märkis Ida-Virumaa omavalitsuste liidu arendusspetsialist Hardi Murula tabavalt, et oleme aastaid olnud tublid igasuguste arengukavade koostamisel, kuid neis seatud suuremad eesmärgid on enamasti jäänud kättesaamatuks. 

Alanud rohepööre annab küll Ida-Virumaal uusi võimalusi ja ka raha, aga esialgu on see põlevkivitööstuse kokkutõmbamisel toonud muresid juurde. 

Õiglase ülemineku korraldamise ja Ida-Virumaale parema tuleviku otsimisega tegelevad praegu paljud ametnikud. Samas on kohalikel inimestel seni küllaltki keeruline mõista, millal ja milliseid positiivseid muutusi see nende elus kaasa toob. Vastutus on samuti hajunud.

Suuri eesmärke ja loosungeid on vaja, aga selle kõrval on tarvis ka tipp-poliitikut, kes selleni jõudmist juhiks. Ida-Viru ministrit ongi vaja selleks ajaks, mil eesmärk muuta Ida-Virumaa rohepöördega Läänemere pärliks on saavutatud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles