Tänavune Eesti aasta ema Ulvi Vilumets: "See on uskumatu hetk!"

Copy
Tänavust Eesti aasta ema Ulvi Vilumetsa olid tiiitli pälvimisest teadasaamise hetkel Jõhvi gümnaasiumis õnnitlemas ka kaks tütart: Maarja Raja ja Virve Linder.
Tänavust Eesti aasta ema Ulvi Vilumetsa olid tiiitli pälvimisest teadasaamise hetkel Jõhvi gümnaasiumis õnnitlemas ka kaks tütart: Maarja Raja ja Virve Linder. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

"Kui inimesel on sellised  ägedad tütred, nagu mul on, siis peab ta alati kõigeks valmis olema. Aga selleks tänaseks ma kindlasti valmis ei olnud," tunnistas Ulvi Vilumets mõni hetk pärast seda, kui ta oli teada saanud, et Eesti naisliit on valinud ta tänavuseks Eesti aasta emaks. Seejärel pidi ta nädala lõpuni seda rõõmusõnumit saladuses hoidma.

Jõhvi gümnaasium direktor Tatjana Ait kutsus eesti keele kui teise keele õpetaja Ulvi Vilumetsa esmaspäeva õhtul koolimajja. Ta väitis, et Ida-Virumaad on väisamas haridusministeeriumi ametnikud, kes legendi kohaselt soovisid kohtuda õpetajatega, et arutada eesti keele arengukava.

Gümnaasiumi aatriumis olid kohal ka mitmed Ulvi Vilumetsa kolleegid. Aga ministeeriumi ametnike esinemise asemel olid kuulajate ees hoopis Rahvusooperi Estonia poistekoori noormeestekvinteti lauljad.

Eesti naisiiidu esinaine Mailis Alt luges ette aprillis tulnud kirja, milles ühe pere lapsed kirjutasid, miks nende ema väärib Eesti aasta ema tiitlit. Enne, kui ta kuulutas välja tiitlisaaja nime, astusid trepist aatriumisse lillekimpudega Ulvi Vilumetsa pere liikmed...

"Ma istusin kogu aeg ja mõtlesin, mis siin toimub, milleks nad harjutavad ja mida nad teevad," tunnistas Vilumets, et talle tiitli pälvimisest teadaandmine oli korraldatud suure üllatusena. "Ma tänan teid kõik selle uskumatu hetke eest, mis täna mulle millegipärast osaks sai. Ma olen väga liigutatud sellest, mis siin toimub."

Uudis sellest, et Ulvi Vilumets pälvis Eesti aasta ema tiitli sai laiemalt avalikuks alles sel pühapäeval saates "Hommik Anuga", kus president Kersti Kaljulaid kinkis talle sümboolse hõbesõle. Ulvi Vilumets pidi peaaegu terve nädala kandma saladusekoormat ning rõõmu vaka all hoidma.

Eesti naisliit on koos meestelaulu seltsiga tähistanud emadepäeva ja kuulutanud välja aasta ema 23 aastat. Esimest korda tuli tiitel Ida-Virumaale.

"23 aastat oleme saanud toredaid lugusid emadest, kes inspireerivad, armastavad, hoolivad ja mitte ainult koduseinte vahel, vaid oluliselt laiemalt," ütles Eesti naisliidu esinaine Mailis Alt.

Tänavuse aasta ema valis naisliit 31 kandidaadi seast. Alt ütles, et kolme tütre põhjalik kaaskiri andis Ulvi Vilumetsa kandidatuurile kõvasti kaalu.

"Otsustavaks sai siiski Ulvi tegevus tervikuna: ta on suureks eeskujuks nii oma lastele kui lugematule hulgale endistele ja praegustele õpilastele. Ta on ka eestluse hoidja kogukonnas ja see on samuti väga oluline."

"Tunnustan naisliitu ja meestelaulu seltsi selle eest, et nad pakuvad inimestele selliseid rõõmuhetki. Tundsin, justkui oleks mulle tiivad selga kasvanud," ütles Vilumets, kes sai tänavu ka Kohtla-Järve aasta emaks. "Kohtla-Järvel ei saanud lapsed sellist üllatust teha. Seal pidin andma allkirja, et olen kandideerimisega nõus," lisas ta.

Ulvi Vilumetsal on kolm täiskasvanud tütart ja kuus lapselast. Ta on olnud õpetaja 40 aastat ja  õpetanud Kohtla-Järve ja Jõhvi koolides eesti keelt põhiliselt vene emakeelega lastele. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles