Sillamäe loodus- ja keskkonnakaitsja Vladimir Mirotvortsev sai looduskaitsemärgi

Külli Kriis
, ajakirjanik
Copy
Langevoja joa maastikukaitseala loomisele aitas Vladimir Mirotvortsev koos Sillamnäe teiste looduskaitsjatega kõvasti kaasa.
Langevoja joa maastikukaitseala loomisele aitas Vladimir Mirotvortsev koos Sillamnäe teiste looduskaitsjatega kõvasti kaasa. Foto: Matti Kämärä/Põhjarannik

Keskkonnaministeerium kuulutas looduskaitsekuud avades välja Eerik Kumari looduskaitsepreemia ja looduskaitsemärkide saajad; ühe kuuest märgist pälvis Sillamäe kauaaegne loodus- ja keskkonnakaitse eestvedaja Vladimir Mirotvortsev.

Peaaegu kakskümmend aastat Sillamäel peaökoloogi ametit pidanud Mirotvortsev on ühel või teisel moel osalenud kõigis linna keskkonna ja loodusega seotud tegemistes.

Kiirgusspetsialistina hakkas ta Eestis esimeste seas radiatsioonist rääkima, nõudes, et radiatsiooniriskiga piirkondades tuleb hooneid ehitades rakendada erimeetmeid. Tema eestvedamisel töötati Sillamäel välja Eesti esimene õhuseiresüsteem ja nüüd mõõdavad linna õhus sisalduvad saasteaineid koguni kaks seirejaama. Mirotvortsevi sekkumise tulemusena viidi Sillamäe sadama ohtlikud kaid elamurajoonist kilomeetri jagu kaugemale.

„Sillamäe on ju tööstuslinn, muidugi tuli tegeleda rohkem keskkonnakaitse kui looduskaitsega,“ ütles Mirotvortsev.

Aega ja tähelepanu jagus siiski ka looduskaitsele: üle 20 aasta aasta juhtis ta looduskaitse seltsi Sillamäe osakonda. Tema eestvedamisel korrastati Langevoja joa kanjon ja aidati kaasa sealse maastikukaitseala loomisele, istutati arvukalt puid nii linna kui endistesse põlevkivikarjääridesse ning korraldati talguid.

Mirotvortsev ütles, et hoiab ka pensionil olles linna keskkonnaprobleemidel silma peal ning saadab linnavalitsusele proteste ja arupärimisi. Ka tegutseb ta agaralt Facebookis Sillamäe looduskaitsjate grupis.

Ida-Virumaal on looduskaitse hõbemärgi varem saanud Narva keeltelütseumi direktor ja ooduskaitse seltsi Narva osakonna juht Nadežda Tšerkašina ning Alutaguse loodus- ja kultuuriloo uurija ja kaitsja, Iisaku muuseumi üks eestvedajaid Anne Nurgamaa.

Looduskaitse kõrgeima tunnustuse, Eerik Kumari nimelise preemia koos looduskaitse kuldmärgiga pälvis sel aastal tunnustatud looduskaitsja ning Eesti maaülikooli keskkonnakaitse ja maastikukorralduse professor Kalev Sepp.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles