JUHTKIRI Jälle võimupööre, jälle alguses

Põhjarannik
Copy
Jõhvi volikogu praegune esimees Aleksei Naumkin (maskita) ja võimalik tulevane volikogu juht Eduard East.
Jõhvi volikogu praegune esimees Aleksei Naumkin (maskita) ja võimalik tulevane volikogu juht Eduard East. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Kas see, mis Jõhvi võimu ümber järjekordselt toimumas on, üllatab kedagi. Vaevalt. "Tsirkus jätkub," ütles volikogu keskfraktsiooni esimees Arthur Seppern eelmise aasta sügisel, kui eelmised vallajuhid maha võeti ja praegused asemele pandi. Nüüd võib olla saabunud ka nende kord minna, et teha ruumi järgmistele, keda ju samuti enne sügisesi valimisi jõuab maha võtta.

Midagi pole teha, tegemist on demokraatiaga ja Jõhvis toimuv näitab selle pahupoolt. Võiks ju küsida, et mis siis sellest, omavalitsusjuhid tulevad ja lähevad, ega sellest midagi katki ole. Siiski tuleb tunnistada, et pidev võimuvahetus takistab omavalitsuse arengut. Püsiv ebastabiilsus kandub üle ka ametnikele, kes vastutavad teede ja tänavate korrashoiu, investeeringute, ehituse ja muu eest, mis meie kõigi elukeskkonda puudutab. Kui linna-/vallavalitsus eesotsas vallavanema või linnapeaga saab ametis olla vaid nii kaua, et vaevalt jõuab end asjadega kurssi viia, ning vahetatakse uue vastu välja, siis on üsna loogiline, et järgmised juhid alustavad algusest ja sisulist tööd on raske teha.

Pole lihtne anda ühest hinnangut valla praeguse juhtkonna tööle, kuigi mööname, et ebakompetentsust paistab sealt sageli rohkem kui sisu ja asjalikkust. Mõõta saab seda konkreetsete tegude järgi. Selle poole aastaga meenub jahmatav lugu poliitilistel ajenditel tööle võetud valla avalike suhete juhi Ilona Kaldrega, kes nimetas Jõhvit pommiauguks. Piinlik lugu raamatukogus toimunud töökiusamisega, mille tulemusena pidi vald maksma tuhandeid eurosid juriidilise käpardlikkuse heastamiseks. Veider venimine põhikooli ehitusel, kus võim ütleb, et kõik on justkui korras, kuid töö ei liigu. Ja lõpuks see vana krooniline haigus: lojaalsus tuleb tagada, tehes omadele heapalgalisi munitsipaaltöökohti.

Mida üks tavaline jõhvilane oma kodulinnas toimuvast arvab, saab lugeda tänase juhtkirja kõrvalt.

Kas kogu selle Jõhvis käiva tralli keskel võiks loota muutust paremusele eelseisvate valimiste järel? Siin sõltub enim valijast. Sellest, missugused arusaamad ja tõekspidamised on inimestel, kes üldse sügisel valimiskastide juurde suvatsevad minna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles